36 entry daha
  • maddi olarak buyuk bir yuku yaninda getirse de tam anlamiyla bir muzik manyagisaniz baska hic bir muzik formati(dijital ve fiziksel) size bundan aldiginiz keyfi veremez. burda bahsettigim tabii ki ucuz veya eski bir turntable da dinlenilen bir koleksiyondan bahsetmiyorum. uzerinde iyi bir ignesi olan ve mumkun oldugunca analog olan bir sistemden dinlenilen albumlerden bahsediyorum.. o basslari, o davulun sesi... kapat gozlerini sanki odada caliyor adamlar. oyle bir zevktir bu.

    bu isi yapiyorsaniz veya merakliysaniz oncelikle yurtdisi baglantilariniza odaklanin. gidip kadikoyden 40tl ye george benson plagina atlamayin zira ayni albumu amerika'da 1$ a alinabilen bir album olabilir.

    zaman icinde koleksiyonunuzun karakteri oturmakla beraber ilk baslarda klasik albumlere yonelim olur. mesela led zeppelin, pink floyd veya jazz sever bir bunyeye sahipseniz miles davis'ten kind of blue gibi jenerik albumlere yonelirsiniz. zamanla muzikal bilginizi de ilerletmenizle koleksiyonunuz bambaska bir sekil alir. kimi adam erken donem punk ve new wave albumlerine kafa yorar kimi adam da blue note records ilk basimlarina yonelir veya butcesini buna gore harcar. turkiye'de genellikle koleksiyonlarda populer veya jenerik diye tabir edilen albumler daha bir agirliklidir. aslinda bunun nedeni zevksizlik veya bilmemezlik degildir. tamamen ulkemizde materyala ulasim zorlugundandir. (bkz: urfa'da oxford vardı da biz mi gitmedik)

    plaklarda fiyatin ucuz olmasi bazen kotu plak oldugu anlamina gelmez. o ulkede o donem cok fazla basilan plaklarin gunumuze kadar bir sekilde hayatta kalmasi olayin sebebidir. amerika'da 1 dollar record diye tabir edilen raf altindaki kutularda ne cikarsa bahtina diyerek teker teker bakilan plaklar genelde bu plaklardir. boyle yerlerde genellikle disco, soul albumleri basi ceker. araya karismis 10 dolarlik plaklarda supriz yapar o yuzden boyle durumlarda gozu acik tutup aramaya inanmak lazim. barbara streisand, george benson, cameo... gibi gruplarin/muzisyenlerin plaklarina cok rastlanmasinin sebebi budur. cunku cok basilmistir zamaninda. zira bu durumun farkli tarzlar icin gecerli olani avrupa icin gecerlidir. rock agirlikli plaklar cok daha ucuza bulunabilir. cunku piyasanin bu agirliklarda olmasi cok fazla album basilmasina sebep olmustur zamaninda.

    biraz bu isle zaman harcadiktan sonra farkedilen bir sey de muzik grubuna gore degil plak sirketine endeksli arama* yapmaktir. ozellikle 70 lerdeki o donem icin indy sayilabilecek plak sirketlerinden cikan isler aslinda efsanedir. misal pm records'tan cikmis bir jazz albumunu gozunuz kapali alin. veya virgin records'un eski logosu olan(2 ciplak hatun sirtsirta yaslanmis illustrasyon var logo da) plaklara atlayin. veya 70 ler sonu disco tarzina hayransaniz atlantic records'a yonelin. ozellikle arif mardin'in imzasi olan dinlerken insana aklini kacirticak derecede guzel isler vardir.

    bu isi yapiyorsaniz igneniz guzel olmali. ucuz veya eski pikaplarda bulunan seramik igneler pahalli plaklarinizin omrunu azaltabilir. o yuzden tavsiyem rahat rahat igne degistirilebilecek bir turntable secmek ve yaninda shure, ortofon gibi markalara veya paraniz varsa daha iyilerine yonelmeniz seklinde olucaktir. ayrica plaklarinizi mumkun oldugunca dik acida muhafaza edin. birden fazla plagin rafta ilk baslarda duran plaklara yaptigi baski plaginizi bozabilir. plaklarinizi mumkun oldugunca tozdan uzak tutun. arada sirada tozunu alin. ozellikle kullandiktan sonra. ikea'nin urettigi expedit raflar sanirsam bu sektorun en buyuk acigini kapatmaktadir. 12" den fazla olan raf boyutlari lp formatindaki bir plak icin tam anlamiyla cuk oturur. plaklarinizi ozellikle sicak ortamlardan uzak tutun. gidip rafinizi kaloriferin yanina koymayin. plak dedigin seyin malzemesi plastiktir. sicagi gorunce hasar gorur.

    aldiginiz 2. el eski plaklarin kilifinin/zarfinin icine bakin. bazen cok ilginc seyler cikabiliyor oralardan. plagin bir onceki sahibinden kalan unutulmus yazi, not...vs bulmak mumkun iclerinde. bazen de eskiciden aldiginiz bir plakla eve bocek te getirmeniz mumkun. bir goz atin eve gelince.

    bir de bu isi yapan insanlarla kaynasin size cok degisik bakis acisi, fikirler kazandiracaktir. the rolling stones bootleg albumlerinden bahsederken gozunun ici parlayan adamlar veya 45'lik koleksiyonun gosterirken zevkten sigara yakan adamlar... bu tarz adamlarla hasir nesir olmak size piyasadaki guncel fiyatlari bilmek acisindan da yararli olur.

    turkiye'de zamanla artan ilgiden dolayi gayet guzel plak magzalari acilmakta ve bu kulturu yasatmak adina onemli isler yapilmakta. misal rainbow 45, kontraplak, deform, analog kultur...vs gibi olusumlar buyuk isler yapmaktalar.
150 entry daha
hesabın var mı? giriş yap