332 entry daha
  • bir şarkısına miley cyrus tarafından cover yapılmasının 'ergen grubu' olduğuna dair bir delil teşkil etmeyeceği brit grup. fanboyluk değil, sadece objektif bir analiz.

    zira, joan jett'in grubu ergen grubu mu?
    peki ya queen?
    bon jovi?
    bir queen örneği daha.
    bob marley ergen sanatçısı mıdır?

    dinleyici yaş ortalaması düştü evet, 'ele ayağa' düştü tabiri de geçerli hatta rahatsız edici biçimde. ancak, dinleyici kitlesine engel olamazsın sonuçta. the beatles'ı döneminde bütün dünya dinlemiyor muydu? çocuğuyla, yaşlısıyla. ona ne yapacağız mesela, o zaman genelleme yapmak olmaz işte.

    bakın, bu adamların en önemli ve göze çarpan özellikleri;

    -ilk albümleriyle beraber(hatta demo albümde), british invasion ruhu geri geliyor algısı oluştu ada'da. daha önce aynısı franz ferdinand yükselişiyle bekleniyordu ancak olmadı. zaten, ilk albümde tamamen brit tınısı hakim. 19 yaşındaki bu gençlerin wonderkid olduklarını hemen keşfettiler zira.

    -ilk çıktıkları dönem doğru yol izlediler. demo kayıtlarıyla myspace gibi sitelerde meşhur oldukları malumunuz. başlarda, ısrarla plak şirketleriyle anlaşmadılar, sonradan doğru şirketle anlaşarak profesyonelliğe geçtiler. ani gelişen bir olay ile karambole almadılar çocukları o dönem.

    -sanat, sanat için mi yoksa toplum için midir?*
    alex, keyif pezevengi bir insan olduğu için, her albümde farklı şeyler denendi. sonraki albümlerde, ilk albümle aynı tarz sözler ve aynı ton ile devam edilse yine tutacaktı ama muhtemelen üçüncü albümde havluyu atacaklardı.
    hani, 'bütün şarkıları birbirine benziyor' algısı var, aslında en azından elektro ve bas gitar tonlarına, kullanılan pedallara vs. bakılırsa albümler arasındaki farklılıklar ortaya çıkıyor. son albümlere doğru da, vokal ve ses kullanımı olarak müthiş şekilde değişime uğradılar. ayrıca, 'aynı albüm içindeki' tonlar ve genel hava birbirine benziyor evet.

    -her daim catchy parçalar ürettiler. hani bir belgesel vardı(national geographic olmalı), insan beyni ve müzikle ilgili. orada notasal olarak çeşitli kombinasyonların insan beyni üzerindeki etkisini araştırıyorlardı ve belli kombinasyonların insana çok açık biçimde catchy geldiğinden bahsediliyordu. bu işi sürekli yapmak, parça üretebilmek için de müzik dehası olmak gerekiyor herhalde.
562 entry daha
hesabın var mı? giriş yap