22 entry daha
  • şehirlerini gezmek orta avrupa turu olarak bilinir ve turizm acenteleri tarafından en fazla satılan turların başında gelir. budapeşte(b), viyana(v), prag(p) sırasıyla olduğu gibi pvb sırasıyla da yapılabilir.
    ben bu turda tasarruf hakkındaki naçizane önerilerimi paylaşacağım. internet'te bulunan sayısız blog sitelerinde şehirlerin tarihlerinden sokaktaki taşların bileşimine, hangi sokak arasında yemek yeneceğinden hangi müzede vakit harcanacağına kadar bilgiler var ama tasarruf bilgileri genelde eksik kalmış.

    gelsin bakalım öneriler:

    1) katıldığım tur pvb şeklindeydi. bu durumda çek cumhuriyeti konsolosluğu'ndan vize başvurunuzu kendiniz yapın. sıkıntılı bir konsolosluk değil. tur şirketleri vize için 85-120 euro alıyor, kendiniz yaparsanız 60 euro. püf nokta şudur; sabah erken gidin çünkü günlük 15 başvuru alıyorlar. bazı kişiler listede tek kişi olarak görünse de içeride 2-3 kişi adına başvuru yapabiliyor. mutlaka sırada bekleyenlere kaç kişi için başvuru yapacaklarını sorun. bir de yanınızda bozuk para götürün, öyle 200 tl verip üstünü alabileceğiniz bir yer değil burası.

    2) ikinci öneri öncesinde biraz bilgi vermekte fayda var. çekler euroya henüz geçmediği için kendi paraları var. döviz ofislerinde euro'yu koruna’ya çevirmeniz gerekiyor. işte hinlik burada, bazı ofisler komisyon alırken bazıları almıyor ve kur oranları değişiyor. ben havaalanında euro bozdurdum, siz yapmayın. 1 euroyu 20 koruna’dan saydığı yetmezmiş gibi %8 de komisyon aldı. şehir içinde rehberin götürdüğü döviz ofisi hem 1 euro'ya takır takır 24 koruna saydı hem de komisyon almadı, artık kara paramı aklıyor nedir bilemem ama daha karlı olduğu kesin. (100 euro için, 400 koruna yani, yaklaşık 40 ytl tasarruf yaptınız, aferin.)

    3) üçüncü önerim sudan bir tavsiye olacak. bakın, suya çok para harcayacaksınız. önleminizi baştan alın. prag şehir meydanında yarım litresi 5 lira. doğru okudunuz, tam 5 lira bir adet pet şişe. peki ne yapalım der gibisiniz. büyük market zincirleri var oradan alın, alırken de 4 tane falan 1 litrelik alın, atın odanıza valizinizle beraber şehir şehir dolaşsın. yarım litrelik pet şişedeki suyunuz bittikçe eklersiniz. ne mi kazanırsınız, bu dediğim 1 litrelik sular 17 koruna yani yaklaşık 1.5 lira. hesabını siz yapın.

    4) tax free nedir öğrenin.
    tax free hakkında bir forum
    okumaya üşenenler için özetini yazayım. avrupa ülkelerinde yabancı vatandaş olduğumuz için vergiden muafız, tax free sayesinde ülkeden çıkarken seyahatiniz esnasında vergi nedenli ödediğiniz parayı geri alabiliyorsunuz. hemen süpermiş demeyin, şartları var çünkü. tek dükkandan 80 euro'nun (ülkeden ülkeye değişir) üzerinde alışveriş yapmanız ve daha da önemlisi alışveriş yaptığınız dükkanın "tax free shopping" anlaşması olması lazım (vitrinde global blue tax free shopping ibaresi varsa tamamdır). eğer işlemleri doğru yaparsanız ödediğiniz paranın %8 ile %20 arasında bir miktarını geri alabiliyorsunuz. şimdi bunu niye anlattığıma geliyorum, pazarlık yaparken bu bilgiyi göz önünde bulundurun. %5 indirim yapayım fiş almayın diyenlere kanmayın, siz zaten daha fazlasını iade alacaksınız. tabi bir de şu var, bu dükkanlarda indirim yapıldığı takdirde makbuz verilmiyor, yani hem indirim yaptırırım hem de tax free'den iade alırım diye düşünmek yanlış olur.

    5) orta çağ gecesi turuna bence katılmayın, paranız cebinizde kalsın.

    6) terezin ve dresden turuna alışveriş odaklı iseniz, özellikle elektronik, katılın yoksa bence o gününüzü harcamayın. prag'da kalın, gezin. gerçekten güzel bir şehir.

    7) karlovy vary turuna katılın derim. ekstra turlara para kaptırmayalım diye abartmanın alemi yok.

    8) viyana'da su, mozart çikolatası ve atıştırmalık yiyecek almak için spar, billa ve d&m gibi süpermarket zincirlerini tercih edin, karlı çıkın.

    9) viyana ormanları turuna katılın. paranız boşa gitmeyecek

    10) budapeşte'ye geçtiğiniz zaman çek cumhuriyeti için yaptığım para birimi önerisini tekrar hatırlatmak istiyorum. macar para birimi forint. bu şehirde forint harcayın, euro harcamayın çünkü para üstünü genelde forint olarak veriyorlar ve her dükkan sahibi kur hesaplamasını kafasına göre yapıyor.

    11) viyana'dan budapeşte'ye geçerken bratislava ekstra turu düzenleniyor. katılmayanları yol üstündeki bir benzin istasyonunda bırakıyorlar ve 2-3 saat sonra geri alıyorlar. efendim şimdi, bratislava görülmezse olmayacak bir şehir değil ama tur nispeten hesaplı olduğu ve katılmazsanız içinize mazot kokusu çekmek dışında yapabileceğiniz başka bir alternatif olmadığı için katılın derim.

    12) estergon kalesi turunu kaçırmayın, kesinlikle katılın. eğer sadece bir ekstra tur için paranız varsa buna saklayın derim. çigan gecesi turunu 45-50 yaşlarında bir arkadaş grubu değilseniz pas geçin.

    13) tuna nehri ekstra turuna katılacaklara küçük bir tavsiye; tur şirketinin bu tura biçtiği fiyat 20 euro. oysa bileti kendiniz alırsanız 9 euro. hem de kulaklık vasıtasıyla türkçe anlatım seçenekli.

    turumuz bitti, aklımda kalanlar bunlar. bu tura şu yazdıklarımı bilip gitseydim 100-150 euro cebimde kalırdı. ben ettim, siz etmeyin diye yazdım.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap