8 entry daha
  • güzel bir kitap. kitle hareketlerinin (devrimci, dinci veya milliyetçi fark etmez) genel olarak aynı özelliklere sahip olduğunu savunur hoffer.

    kısa kısa;

    kitle hareketleri "umut" sayesinde varlığını sürdürür, bu yüzden kitle hareketlerinde "şimdi" küçümsenir, aşağılanır, gelecek kutsanır.

    kitle hareketleri; bireysel özelliklerinden hicap duyanlar, kendi eksikliklerinden kaçmak isteyenler, bireysel sorumluluğu kaldıramayanlar için mükemmel bir sığınma yeridir. kitlelere katılan birey, artık birey olmaktan çıkmıştır. o, artık kendini grubuyla tanımlar. özellikleri bireysel özellikleri değil grubunun özellikleridir. sorumluluğu da artık kendi grubuna karşıdır.

    birey olarak hayatta bir anlam bulamayanlar, kendi kendine yetemeyenler kendilerini bir grubun güvenli kollarına bırakır. grubunun amacı, yaşam amacı olur. grubun kutsalı kendi kutsalıdır.

    kitle hareketleri tam bir umutsuzluğun olduğu ortamlarda değil, geleceğe dair ufacık da olsa bir umudun göründüğü yerde kendini gösterir. dipte olan, geleceğe dair bir ışık göremeyen, baskı altındaki kitleler hareket etmek için isteksizdir.

    propogandalar ne kadar yoğun olursa olsun, baskıyla (silahla) beslenmezse etkisini kaybeder. silahla da kaybeder aslında. kuzey kore'de tüm baskıyla desteklenmiş propogandaya rağmen insanlar rejimden şüphe eder hale geldi misal.

    ----
    kitleleri anlamak için idealdir hoffer. okuyalım okutalım dünya kimseye kalmaz.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap