42 entry daha
  • "bize söyleneni yaptık" demenin savunma olarak kabul edilmediği mahkeme.

    biliyorsunuz, nuremberg'de naziler 2. dünya savaşı sırasında işledikleri suçlardan dolayı yargılanmış ve bir çoğu kendisini "suçlu olmadıkları, çünkü emirlere itaat ettikleri" gerekçesi ile savunmuşarlardı.

    (bkz: nuremberg defense)

    tabi mahkemenin konusu suç olan emrin yerine getirilmemesi gerektiği, bu emri yerine getirenin suçlu olacağı yönündeki kararı neticesinde bu ilke nuremberg savunması olarak anılmaya başlamıştır. mahkemelerde bu savunmaya itibar edilmez.

    savaş suçlarıyla ilgili daha sonra israil'de yargılanan adolf eichmann duruşmalarda ben yapmadım, bunları yapan devletti diyerek en göze çarpan savunmalardan birini yapmıştır. ancak, konusu suç olan emri yerine getirdiği gerekçesiyle savunması itibar görmemiştir. bu nedenle nuremberg savunması, bazı yerlerde eichmann savunması olarak da geçer.

    türk hukukunda karşılığı anayasanın 137. maddesidir.

    --- spoiler ---

    j. kanunsuz emir
    kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz.

    konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.

    askeri hizmetlerin görülmesi ve acele hallerde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.
    --- spoiler ---
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap