• pek çok örneğine denk geldiğim ve artık tepkisiz kalmadığım bir tuhaf toplumsal saçmalık.

    yoğun işgününün, koşturmacanın, okulun, dersin ardından otobüse yorgun argın kendini atarsın, belki de ayakta kalmamak için boş otobüs beklemişsindir kaç dakika. gider oturursun ve bir tane yaşlı başına tüner. "gençler de çok saygısız, yaşlılar yerine gençler oturuyor bidi bidi" diye söylenmeye başlar. telefonunu çıkarıp fotoğraf çekip "görsünler toplu taşımada hep gençler oturuyor diye fotoğraf çekiyorum" diyenini bile gördüm. ne yaptıkları saygısızlığın farkındalar, ne ihlal ettikleri insanlık onurunun ve haklarının. bir kere sen o koltukta hak sahibi değilsin, bunu öğren. benden rica edersin, benim paşa gönlüm de sana iyilik yapmak istiyorsa yer veririm. bana oradan istihzalı, sarkazmlı cümleler kurmak ne haddine, bu ne cüret. sen diğer yaşlı dayı, ne hakla fotoğrafımı çekiyorsun kardeşim sen? ruh hastası mısın. sorsan nerden geliyorsun diye, ya gezmeden tozmadan, ya avmlerde fink atmaktan geliyorsun. orada evine yetişmeye çalışan, gün boyu çalışmış yorulmuş, insanların senden daha çok oturmaya hakkı var. hayır insan gibi rica etmekten yoksunsan başlarım senin yaşlılığına da hakkına da.

    daha bugün yaşadım, metrodayım asansör sırası bekleyen 12 kişiyiz, bindik, sabahın erken vakti, ekseriyetimiz işine yetişmeye çalışan insanlarız. herkes bindikten sonra gelen yaşlı bir dayı zorla bindi ve asansör de aşırı yük uyarısı verdi. adam önce bir başka çocuğu, sonra çocuklu bir bayanı indirdi herkesten sonra gelip, hesapta bile olmamasına rağmen. diyoruz ki sizin inmeniz lazımdı, ben yaşlıyım diyor. yaşlısın da birader metroyu mülküne mi geçirdin bu neyin saygısızlığı edepsizliği? oradaki herkesin senden daha çok ihtiyacı var o asansörün hızına, herkes bir metro kaçırmayıp işine yetişme derdinde, sen nereye yetişeceksin de bir dakika sonra binemiyorsun? bir dakika ayakta bekleyemiyorsun. tabi artık suskun kalamadım ve başlarım yaşlılığına in lan aşağı dedim, birbirimize girdik. ne haddine elin karısını çocuğunu asansörden atmak dağdan gelip.

    yine metronun içinde yaşadığım bir olay, işten çıkmışım müthiş yorgunum, metroya bindim bir durak sonra kapının yanındaki iki koltuk boşaldı, hareketlendim, birisine yaşlı bir teyze oturdu, diğerine oturacağım elini oturacağım yere koyuyor, oturtmamaya çalışıyor bir triplere girdi. "hayrola napıyorsunuz?" dedim. "bayan oturacak" diye en 3-4 metre uzaktaki kardeşini gösterdi. "bu böyle olmaz, ben yer veririm ama rica etmeniz gerekiyor" dedim, o sırada diğer kadın geldi oturdu ve cevap verme tenezzülünde dahi bulunmadı. ters bir bakış attım ve o zaman bana "bir şey mi diyorsun?" dedi. "evet diyorum, bu yaptığınız terbiyesizlik ve saygısızlık, oturmasında değilim, buraya gelmişim oturmaya çalışıyorum engellemeye çalışıyorsunuz ve bilmem ne kadar uzaktaki kadını oturtmaya kalkıyorsunuz. benden istersiniz, ben de yer vermek istiyorsam veririm, bu şekilde olmaz" dedim. bana "ama siz onun önüne geçtiniz asıl senin yaptığın terbiyesizlik bidi bidi" dedi. dönüp baktığımda ayakta bir köşede bekleyen kadının önüne geçmişim ve o koltuğu kapmaya çalışırken bunu farketmiş nasıl becerdiyse. "ne önüne geçmesinden bahsediyorsun, asabımı bozma benim" diye bağırdım. o sırada bir başka yaşlı kalktı gel buraya otur diyor. ulan oturmak mı benim derdim deyyus, saygısızsınız bir de birbirinizle paslaşıyorsunuz. sustu ama bir de genç olacak saygısız diye bir dakika sonra da lafı soktu, metrodan inene kadar etraflarındaki her yer boşalmasına rağmen ayakta gözümü ikisine dikerek bekledim. bundan anlıyorlar çünkü.

    ben artık yaşlı genç demeden saygı sınırlarını aşan, rica etmek yerine laf sokan, halden anlamak yerine despotluğa yönelen herkese tepki gösterilmesini, kızılmasını, yeri geldiğinde azarlanmasını mantıklı buluyorum. yoksa bu saçma mental terörün nerede duracağını asla bilemeyiz.

    edit: bazı zeki arkadaşlar asansörlere sadece yaşlıların ve engellilerin binmesi gerektiğini söylemiş. hayır kardeşim böyle bir uyarı, ibare hiçbir yerde yazmamaktadır. asansör yazar, engelli asansörü değil. üzerinde tek bir uyarı yer alır: "yaşlılara, engellilere, çocuklu bayanlara öncelik verdiğiniz için teşekkür ederiz" yani bu konuda bile bir zorlama ya da kural yok, kişilerden böyle bir ricada bulunuluyor öncelik verin diye. senin ben yaşlılar üzerinden yemeye çalıştığın ekmek sevdanı öpeyim.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap