424 entry daha
  • türkiye'de pek çok darbeci girişimin ve vahşi uygulamanın karşısında durmuş olan milli mücadele kahramanı, dengeleri çok iyi gözetmeyi bilen, ihtiyat sahibi, soğukkanlı, centilmen, ilkeli, onurlu ve usta politikacı.

    bir adam ki..

    türkiye'yi ikinci dünya savaşı gibi büyük bir yangının dışında tutuyor.

    ülkenin tepesinde iken kendi rızasıyla çok partili demokratik rejimi kuruyor.

    kendi partisini hiçe sayarak muhalefetin güvenle ve korkusuzca fonksiyon görmesini sağlayacak 12 temmuz beyannamesini imzalatıyor.

    seçimleri kaybedince tebessümle muhalefet saflarına geçiyor. askeri müdahale tekliflerine kulak tıkıyor. cuntalara hep mesafesini koruyor.

    demokrat parti yönetimi ve yandaşları tarafından başına taş atılmasından, partisinin mallarına el konulmasına, tahkikat komisyonu ile yargısız infaz getirilmesine, sırf kendi şahsından ötürü damadı metin toker'in ceza almasına, kendisine yapılan once hakarete rağmen, adnan menderes 'in bir uçak kazasının kazazedesi olarak londra'dan dönüşünde karşılıyor, 27 mayıs 1960 ihtilaline karışmıyor, akabinde dp liderlerinin idamına karşı duruyor, hatta celal bayar'ın affına destek veriyor.

    chp'de kasım gülek ve bülent ecevit seçimlerinden hiç hoşnut kalmamış olsa da, kendi destekledikleri seçimleri kaybetse de, durumu kabulleniyor ve bu kişilerle beraber omuz omuza çalışıyor.

    talat aydemir'in iki darbe girişimine karşı duruyor, bizzat bunları engelliyor.

    1965 yılında süleyman demirel tarafından başbakanlıktan indirildikten sonra süleyman demirel'i indiren 12 mart 1971 muhtırasına açıkça sert tepki gösteriyor.

    aynı menderesler'in idamlarına karşı durduğu gibi deniz gezmişler'in de idamlarına karşı duruyor.

    idam dönemi sol örgütlerce oğlunun içinde bulunduğu uçağın da kaçırılmasına rağmen demirel'e "hükümet pazarlık yapmamalıdır" diyebiliyor.

    gezmişler'in idam edildiği gün kalp krizi geçirdikten sonra kurultay'da da bülent ecevit galip geldikten sonra kendi rızasıyla siyasetten çekiliyor.

    siyasetten kendisine, ailesine ve akrabalarına bir menfaat veya servet edinmiyor. kendi çıkarlarını memleketin çıkarlarının önüne asla koymuyor. sadece tertemiz bir ad bırakıyor.

    allah rahmet eylesin..
1585 entry daha
hesabın var mı? giriş yap