6340 entry daha
  • william herschel 1700'lü yıllarda yaşamış, lenslerle ve optiklerle de çok ilgilenmiş bir gökbilimcidir. bir çok farklı çalışma prensibe sahip yüzlerce teleskop üretmiş ve uzayı incelemiştir. aynı zamanda kızılötesinide keşfeden kişidir. kızılötesini keşfediş hikayesi ise şöyledir;

    ışığın her hangi bir prizma yardımıyla farklı renklere dağıldığı newton'un çalışmaları sayesinde biliniyordu o zamanlar. ve güneş ışığının da ısı taşıdığını güneş altında duran her hangi bir insan biliyordu.

    william abimizde ışığın kırılması sonucu renklere ayrılan ışığın, farklı ısı verip vermediğini sorgulayan bir deney yapmaya karar verir. karanlık bir odada dışarıya açılan küçücük bir delik vasıtasıyla odanın içine bir ışık hüzmesi alır. ve prizmayı da bu ışığın yoluna yerleştirir ve renk tayfını bir zemin üzerine düşürür. zemin üzerine, renklerin başına ortasına ve sonuna gelecek şekilde 3 adet termometre yerleştirir (temsili foto) daha sonra renklerin bittiği sonlara da termometre ekler.

    deney sonucunda kırmızı ışığın mavi ışıktan daha sıcak olduğunu keşfeder. ama sonra bir bakar ki son renk olan kırmızı ışığın yanındaki ışık düşmeyen alandaki termometre kırmızıdan da sıcak görünmektedir. işte burada kızılötesi ışığı keşfetmiştir. infrared kelimesi de buradan gelmektedir. latincede infra "alt" , kırmızı ise "red" demektir. yani kırmızının altındaki renk.
35273 entry daha
hesabın var mı? giriş yap