5 entry daha
  • aşağıdaki metinleri selim aslantaş'la birlikte hazırladıkları bir makalede kullanmış şahsiyettir:

    "köprülü'nün ... nazarında 'tarihçiler yalnız ortaçağla uğraşanlardır. ilkçağ arkeolojidir. yeniçağ gazete koleksiyonu karıştırmaktır. ortaçağ ise yazılı vesikaları arşivde araştırmak, kütüphanelerde vak'anüvislerin ağdalı dille yazdıkları eserleri okuyup anlamaktır. müverrih yalnız ortaçağı inceleyenler arasından çıkar'." (enver behnan şapolyo'dan alıntıyla)

    "köprülü'nün milliyetçiliğinin oluşmasında ziya gökalp'ın derin tesiri vardır. bununla birlikte, aynı fikrî cereyanın içinde bulunmuş olmalarına rağmen milliyetçiliğin ilmî tabanının nasıl inşa edileceği hususunda aralarında bazı farklılıklar görülür. ziya gökalp bir teorisyen olması hasebiyle tek tek hadiseleri değil, büyük nazariyeleri önemli görür; türk milletinin kültürüne ve hayat tarzına ilişkin genel değerlendirmeler yapar. buna karşın köprülü öncelikle tek tek hadiselerin meydana çıkarılması ve muhtemel nazariyelerin de bu hadiseler üzerine oturtulması gerektiğine inanır. belki de bu farklılık, ziya gökalp'ın bir sosyolog, fuad köprülü'nün ise bir tarihçi olmasından kaynaklanmaktadır."

    "köprülü'nün milliyetçiliği ırk mefhumuna dayanmaz. o, milleti içtimâî ve manevî bir realite olarak görür. milletler, tarihî teşekküller olup ırkî saflıklarını yitirmişlerdir. bu nedenle o ırkçılığı şiddetle reddeder. 1940'ta yazdığı bir makalede 'türk milliyetçiliğini dar ve mutaassıp ırkçılık nazariyesine tamamıyla muhalif telakkilere malik ve tamamıyla meşru ve insanî mahiyette bir milliyetçilik' olarak tanımlamaktadır." (orhan köprülü'den alıntıyla)

    "...genç kalemler dergisi yazarlarının dilde sadeleşme arzularını tenkid eden köprülü, dili toplum hayatının tabii seyri içinde gelişen ve yaşayan bir unsur olarak görür."

    "...'asırlardır işlene işlene son şeklini almış olan türkçe'miz arapça'dan da acemce'den de ileri ve medenî bir dil olmuştur'." (nihad sami banarlı'ya atıfla)

    "...'politikacı fuad köprülü, büyük alim, hoca köprülüzade mehmed fuad'ı öldürdü' ..." (şakir ülkütaşır'dan nakille)

    not: "türkiye'de modern tarihçiliğin öncüsü: fuad köprülü" başlıklı, ağustos/00'da yayımlanmış bir makaleden yazımı aynen korunarak alınmıştır.
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap