9 entry daha
  • (bkz: inandığı şey uğruna muhteşem hatalar yapan insan)

    turkiye insaninin 90% a yakini kesin inanclidir desem cok ahkam kesmis olacagim ama bir dinleyin once;

    - 50% civarinda bir secmen her ne yaparsa yapsin iktidardaki partiyi ve insanlari desteklemekten geri durmayacaklarini son bir kac secimde ispatladilar. kendine islami degerleri on plana cikaran bir parti nazariyla bakan akp aslinda dinde en buyuk suclardan olan ve allah'in kendisinin bile affetmeyecegini soyledigi "kul hakki yemek" -cunku bu hak kula aittir ve once kulun affetmesi gerekir- konusunda oldukca basarili olmasina ragmen halktaki "yiyor ama calisiyor" dusuncesinin yaygin olmasi bu insanlarin aslinda dusunen bir birey degil sadece birer "kesin inancli" oldugunu gosteriyor.

    - 20-25% kadar bir insan grubu -ki bunlar gelenekten cumhutiyetci olan kisim- yillardir kendi zihniyetlerinin devlete yaptigini bugun baskasinin yapmasi karsisinda gecmisine yonelik hic bir oz elestiri yapmadan sadece "servet dusmanligi" olarak niteleyebilecegim, gucu elinde bulunduran gruba kin guduyorlar. ve isin asli bu kin, yoneten partinin son yillarda iyice azmasindan daha oncelere dayanmaktaydi. "cobanin oyu ile akademisyenin oyu nasil bir olur?", "bunlarin hepsi damacana kafali" diyen kitle aslinda dunya'da sadece dikta ile yonetilen ulkelerdeki -oligarsik brokrasi de diyebilecegimiz ve ozellile eski roma'da orneklerine sikca rastlanan- "yonetenlerin ustunlugu" kavramina dayanmaktadir ki bu insanlar kendilerinin ustun olduguna "kesin inanmislar" ve bu ustunlugun hic bir sekilde baska bir gruba ait olabilecegi dusuncesini hazmedememislerdir. hatta roma hristiyanligi kabul ettiginde, romali olmayanlar da hristiyanligi kabul ettikler fakat "simdi biz de sizinle esit miyiz?" dediklerinde, "hayir siz bizimle esit olamazsiniz ancak ruhunuzu kurtarabilirsiniz" cevabini almislardir.

    - 10% lik bir kisim ise kurt destekcisi olan kisim. -"turk" milliyetcisi ve destekcisi olmanin mesru oldu yerde "kurt" milliyetcisi ve destekcisi olmanin da gayet makul olmasi gerektigine inanarak yola cikarsak, ki bence boyle olmalidir- bu kesim aslinda islam dinini yasayan bir kesim olarak taninirlar. guney dogu'da bir cok medresede yetismis sayisiz islam alimi vardir ve bu insanlar sadece birer dini oge olmaktan ote bolgede kanaat onderligi rolu olan insanlardir. buna ragmen bu 10%'luk kitle kendi "kurt milliyetciligini" bir teror orgutu vasitasiyla veyahut bu teror orgutunun sivil kanadiyla temsil ettirmektelerdir. aslen marksist-ateist degerleri kendine oncu olarak belirlemis ve yillardir iclerinde bir cok masum insaninda yer aldigi katliamlari yapmis olan bir teror orgutu, boyle bir tabani nasil temsil ediyor, bunun cevabi da; sorgulamadan "kesin inanmis" kitledir.

    siyasal ideolojik acidan turkiye insanina baktigimda -dikkat ederseniz bunlarin subjektif oldugunu kabul ederek konusuyorum, kimse benimle ayni fikirde olmak zorunda degil- boylesine buyuk bir cogunlugun "kesin inancli" veya eric hoffer'in terminolojisiyle "true believer" olduguna kanaat getiriyorum.

    son olarak; boylesine bir toplumdan akli selim inanlar cikip turkiye'yi demokratik degerler tabaninda yonetecegine inanmadigimdan, turkiye'nin yakin geleceginin cok daha karanlik olacagini ve bu gunlerin -goreceli olarak- guzel gunler oldugunu dusunuyorum.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap