9 entry daha
  • ritim gitar, diğer gitarlardan farklı sanılabilir, sanılmışlığı burada da daha önce söylendiği üzere vardır.

    tıpkı "lead guitar"(ing.) gibi ritim gitar da yapı olarak farklı değildir. sadece çalan kişinin şarkıdaki rolüyle alakalıdır.

    birinin kafasına göre takılma serbestesi varken (lead), ritm ise adı üstünde ritimle birlikte gitmeli, bas ve bateriyle istisnalar hariç birlikte gitmelidir. hepsi aynı akor içinde ilerler zaten akorun dışına çıkmaları şarkıyı müzik olmaktan çıkarır, ama ritim gitar daha geniş aralıklı çalarken hiçbir yere kaybolma lüksü yoktur, lead ise daha kısa sürede farklı yerlere gidip uyumu bozmadan diğerlerinin yanına dönebilir diyebiliriz.

    ayrıca ritim gitarı küçümsemek doğru değildir. ritim gitar çalıyorsanız çok ama çok temiz ve hatasız çalıyor olmanız gerekmektedir. hatta lead'in zaten yaratıcı olmaya çalıştığı için pasaklı olma lüksü vardır ki pasaklı çalıp iyi çalıyor diye bilinen ünlü gitaristler de vardır.

    bu halde ritim gitarist arkadaşın bu kadar serbestesi yoktur. sıfır hata ile çalmak zorundadır. genelde vokal veya aktif geri vokal olurlar. ama dandirik bir pop grubu degilseler ritim gitar silik kalmaz. çok başarılı, lead'i çok iyi tamamlayan ritim gitaristler mevcuttur.

    zaten ritm denildiğinde adam lead'in hiçbir yaptığını yapamaz diye anlaşılmasın, yapabilir hatta güzel geçişler ve sololara katılan ritim gitaristler vardır, sadece lead kadar sapık gibi çalmadıkları için ritim olmuşlardır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap