212 entry daha
  • günlük hayatta yaşanılan olaylar beyinde kısa süreli belleğe giriş yapar. daha sonra bu olaylar yani görülen yerler, yaşanılan haller kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçiş yapar. bu işlem esnasında ortaya çıkan yolak problemi deja vu hadisesini oluşturur. normalde beyine giden bilgiler kısa süreli bellekte bir süre tutulurlar. deja vu oluşmasında bilgiler kısa süreli bellekte tutulmayıp uzun süreli bellekten gelince yolak problemi oluşur. işte deja vu hissinin oluşması tamamen bundan ibarettir.
    bilimsel olarak deja vu 2 şekilde gerçekleşebilir. birincisi dejasenti olarak adlandırılır ve daha önce yaşanmayan bir hissin anımsanması söz konusudur. yani daha önce tecrübe edilmemiş bir durumun tekrar etmesi diyebiliriz. dejavizite dediğimiz hadise de daha önce gidilmemiş bir yere gidilmiş hissine kapılma halidir.
    ayrıca deja vu'nun yan lop epilepsisi (temporal lobe epilepsy) isimli bir hastalıkla, doğrudan ilişkisi olduğu keşfedilmiştir. bu ilişkiyi irdeleyen bilim insanları, deja vu'nun aşırı nöral elektrik boşalması sonucu oluştuğu fikrini ileri sürmüşlerdir. normalde, epileptik olmasa da, her insan orta düzeyli epileptik nöbet geçirebilir. bu tip bir elektrik boşalması, herhangi bir bireyde hafıza hatalarını doğurabilir ve deja vu'yu tetikliyor olabilir. deja vu'nun görülme sıklığının, 10. kromozom üzerinde bulunan lgıı isimli bir genle de alakalı olabileceği düşünülmektedir. bu geni taşıyan insanlarda, orta düzeyde epilepsi durumu görülebilir.
161 entry daha
hesabın var mı? giriş yap