1 entry daha
  • 1972 yılından itibaren yürürlükte olan türkiye deprem bölgeleri haritası son olarak 1996 yılında 96/8109 sayılı kararla yürürlüğe girdi. hissedilen ve beklenen en yüksek şiddet değerlerine göre deterministik esasa dayanan önceki haritalardan farklı olarak; yeni harita olasılık hesaplarına göre hazırlandı.

    türkiye deprem bölgeleri haritası, afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik ile bir paralellik arz ediyor. türkiye deprem bölgeleri haritası’nda deprem bölgeleri; 1’nci derece, 2’nci derece, 3’ncü derece, 4’ncü derece ve 5’nci derece deprem bölgeleri olarak sıralanıyor. türkiye’de daha çok 1’nci derece deprem bölgesi yer almakta olup, dikkat edilmesi gereken ve yapılması gerekenler deprem yönetmeliği’nde de açıklanıyor.

    işte türkiye deprem bölgeleri haritası

    1. derece deprem bölgeleri:

    istanbul, çanakkale, balıkesir, manisa, izmir, aydın, muğla, denizli, burdur, ısparta, uşak, bursa, yalova, bilecik, sakarya, kocaeli, düzce, bolu, karabük, çankırı, bartın, amasya, tokat, erzincan, tunceli, bingöl, muş, bitlis, van, hakkari, şırnak, siirt, adıyaman, kahramanmaraş, osmaniye, hatay, kırşehir, kırıkkale.

    2. derece deprem bölgeleri:

    istanbul, tekirdağ, zonguldak, samsun, erzurum, ardahan, kars, ığdır, ağrı, van, bitlis, şırnak, batman, diyarbakır, adıyaman, elazığ, malatya, kahramanmaraş, adana, antalya, afyon, kütahya, eskişehir, uşak, çankırı, çorum.

    3. derece deprem bölgeleri:

    edirne, tekirdağ, istanbul , kastamonu, sinop, samsun, ordu, giresun, gümüşhane, bayburt, artvin, mardin, şanlıurfa, gaziantep, kilis, adana, kahramanmaraş, sivas, kayseri, yozgat, nevşehir, çorum, ankara, konya, eskişehir, antalya, içel.

    4. derece deprem bölgeleri:

    edirne, kırklareli, sinop, giresun, trabzon, rize, artvin, ankara, konya, aksaray, nevşehir, niğde, adana.

    5. derece deprem bölgeleri:

    aksaray, konya, karaman, niğde.

    türkiye deprem bölgeleri haritası deprem kuşağı

    a)kuzey anadolu deprem kuşağı: türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan kuzey anadolu deprem kuşağı yaklaşık 1500 km uzunluğa sahiptir. marmara bölgesi’nde; saros körfezinden başlar, doğu anadolu bölgesi’ndeki aras vadisi’ne kadar uzanır.

    b)güneydoğu anadolu deprem kuşağı: iskenderun körfezi’nden van’ın doğusuna kadar bir yay çizerek uzanır. hatay, kahramanmaraş, adıyaman, malatya, elazığ, bitlis ve van bu kuşaktır.

    c)batı anadolu deprem kuşağı: ege bölgesi’ndeki bakırçay, gediz, küçük ve büyük menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. bu deprem kuşağı; ayvalık, dikili, izmir, aydın, denizli, ısparta ve akşehir’in içine alır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap