• net söylemek gerekirse türkçenin başına son 500 yılda gelmiş en iyi şeydir.

    modern zamanların en yaygın olarak kullanılan alfabesinden yola çıkılarak, dilin genel ses özellikleri kaale alınmış ve ilgili dil için yeniden alfabe hazırlanmıştır. böyle bir şans her dile nasip olmaz... kıymeti bilinmeli.

    arapça gibi türkçeyle yakından uzaktan alakası olmayan bükümlü bir dil için geliştirilmiş arap alfabesini, farsların icadı birkaç harf daha ekleyerek türkçe için kullanmaya çalışmak ise tam bir faciaydı. bu dil, başına gelen bu faciayı 400 yıl böğründe bir sancı olarak çekti, neyse ki kurtuldu, hem de çok çok iyi bir şekilde. bugün türkçenin kollarının işaret edildiği en iyi alfabe hiç su götürmez bir gerçek, türk-latin alfabesidir. belki dilde mevcut kimi sesleri işaret etmek konusunda fakir ve lakin o seslerin bir çoğu da arkaik alışkanlıkların kalıntıları... unutulup gitmesi dilden hiçbir şey götürmeyecektir. sırf üç-beş kelimede kullanılıyor diye kalın k sesini, açık e sesini ve benzeri kimi sesleri alfabede işaret etmekte bir mantık göremiyorum.

    aksini iddia edenler çıkacaktır ancak gerçek şudur ki; türkiye türkçesinin istanbul ağzı, mevcut tüm türk dili, şive ve ağızları içinde en rafine, en estetik ve kulağa en hoş gelenidir...üstelik türk-latin alfabesi, bu ağzı işaret etmede %90'ın da üzerinde bir isabete sahiptir ki bu başarımın başka bir alfabede olduğunu zannetmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap