8 entry daha
  • la belle epoque o zamanlarki adıyla fin du siécle(yoksa fin du monde mu desek) yada l'age d'or 19.yy'nin son 20 yılından 1.dünya savaşına kadar süren estetik, güzellik, lüksün öne çıktığı muhteşem ötesi dönemdir. pariste başlamıştır ama pariste kalmayıp avrupanın belirli şehirlerine yayılmıştır.

    hakkında bilinmesi gereken en önemli şey güzelliğin ön planda olduğu bir dönem olmasıdır. üst sınıf son derece rahat ve lüks bir hayat yaşar. savaşlar ve siyasi karmaşaların durduğu bir dönem olmasından dolayı insan kültürel açıdan çok rahat gelişebilmiş, ideal bir hayat yaşanmıştır. dönemi çok iyi anlatan henri gervexten iki resim: 12

    bu dönemde yazılmış olan kitaplarla adeta dönemi yaşarsınız. kitaplarda yine estetik kaygılar, lüks yaşantı vb. konu olmuştur: dorian grayin portresi,cheri,la dame aux camelias. resim ve kitaplarda karşımıza genellikle üst sınıfın yaşamı çıkar. ve de kibar fahişeler birçok resmin ve kitabın ana karakterleri olmuşlardır: rolla

    modadan hiç bahsetmiyorum bile, gözlerim yaşarıyor. resimlerle kısa bir özet geçersek:
    1 2 3 4 5 6
    tabii herşeyin bir bedeli var ama ödemeye değer.

    müzikte bile bence çok parlak bir dönem. erik satie,debussy, igor stravinski(tam değil ama) gibi birçok modern ve parlak müzisyenin yetiştiği bir dönem.

    kısacası yaşadığım dönemi reddetmemin başlıca sebebidir.(biraz öncesine dönüp paul verlaine'le falan tanışsamda ses çıkarmam o ayrı)
171 entry daha
hesabın var mı? giriş yap