3 entry daha
  • almanya’nın postdam kenti doğumlu çok yönlü bilim adamı berlin üniversitesinde klasik çince ve sosyal antropoloji ögrenimi görür. bu üniversite yıllarında ayrıca mançuca, mogolca, japonca, sanskritçe ve çince konuşma dili dersleri de alır.

    mezuniyetten sonra berlin antropoloji müzesinde çalışmaktayken 1934 yılında müzeye etnografik malzeme toplamak amacıyla çin’e gider ve iki yıl kalır. arkasından 1937 yılında ikinci gidişinde çin’i japonya’nın işgali üzerine türkiye’den aldığı teklif üzerine ankara üniversitesi dil tarih ve coğrafya fakültesi’nde sinoloji bölümünü kurar ve 1948 yılına kadar bölümü yönetir.

    bu dönemde, başta türk tarihinin çinlilerce kayda geçirilmiş eserleri ile pek çok kitabı, inceleme ve araştırması türkiye’de ve başka ülkelerde yayınlanır.

    türkiye yabancı uyruklu öğretim üyelerinin her yıl bütçeye konulan sözleşme ödeneklerinden bir kısmını 1949 yılı için kaldırınca, içlerinde eberhard’ın da bulunduğu bazı bilim adamları 1948 yılı sonunda ülkeden ayrılırlar.

    türkiye’den ayrıldıktan sonra çalışmaya başladığı abd berkeley üniversitesi adına 1951-1952 ve 1960 yıllarında tekrar türkiye’ye gelmiş; bu gelişlerinde üniversite adına gerçekleştirdiği halk kültürü alanındaki çalışma ve derlemelerini pertev naili boratav ile birlikte typen türkischer volksmarchen (türk halk masalları türleri) adlı eserde toplamıştır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap