2 entry daha
  • iletisimde kullanilar beceriler

    1. kabul tepkileri: karsidaki kisiyi dinlenildigini iletmek uzere verilen tepkilerdir.
    2. asgari düzeyde teşvik: iletisimde iliskiyi en alt duzeyde tutarak uzun cumleler kurulmasinin saglandigi iletisim yontemidir.
    3. kapi aralayicilar: bazi insanlarin konusmalara devam etmesi icin o insanlari cesaretlendiren mesajlardir. ornegin, "bu konuda konusmak istedigin bir var mi?", "sen ne dusunuyorsun?", "devam etmek ister misin?", "bu konuda ne dusunuyorsun?" gibi.
    4. acik uclu soru: ne? nasil? hangi? gibi sorularin kullanilarak konusmanin surduruldugu iletisim yontemi.
    5. kapali uclu soru: cogunlukla bir soru eki olan "mi?" veya coktan secmeli sorularla surdurulen iletisim turudur.
    6. aciklama
    7. kendini katma dinleyicinin veya dinlenenin karsisindakinin davranisi ve tutumu ile ilgili olarak verdigi tepkidir. ornegin, "yaptiklarindan seninle ilgili ... hissediyorum." seklinde kurulan cumlelerdir.
    8. etkileme cogu zaman cesaretlendirme olarak nitelendirilebilir.
    9. onaylama
    10. destekleme
    11. soru sorma
    12. bilgi vermek
    13. baglama kisinin daha once anlattiklari ile su an anlattiklari arasinda paralellige dikkat etmektir.
    14. paylastirma grup surecinde bireylerin duygu ve yasantilari arasindaki paralellige dikkat cekilmesidir.
    15. yuzlestirme bireyin soylediklerindeki tutarsizliklara, sozleriyle davranislari arasindaki celiskilere dikkat cekmektir. icgoru kazandirmaya yarar.
    16. yorumlama
    17. kisisellestirme empati kurabilmenin onemli bir basamagidir. bireyin soylediklerinin arkasinda yatanlar iyi analiz edilip soylediklerinin otesine ulasilmasidir.
    18. dinleme: yönergeleri dinlemek, başkalarını dinlemek, verilen bilgiyi dinlemek.
    19. konuşma: anlaşılır konuşmak, küçük ve büyük topluluklara sözlü bildirimde bulunmak, fikirleri açık ve mantıklı biçimde ifade etmek, görüşleri dile getirmek.
    20. okuma: bilgi edinmek ve zevk için çeşitli bilgi kaynaklarını okumak, okunanı kavramak, çıkarımda bulunmak ve sonuca varmak.
    21. yazma: bilgileri ve gözlemleri kaydetmek, not almak ve açımlamak, özet çıkarmak, rapor yazmak, günlük ya da kayıt tutmak.
    22. görme: görsel malzemeleri ve multimedyayı (çoklu ortamı) yorumlamak ve analiz etmek, imgelerin ve dilin düşünceleri, değerleri ve inançları ifade etme yollarını anlamak, kişisel tecrübeler hakkında bilgiye dayalı seçimlerde bulunmak.
    23. sunma: çeşitli amaçlar ve seyirciler için görsel malzemeler ve multimedya (çoklu ortam) hazırlamak, çeşitli görsel iletişim araçlar yoluyla bilgi ve düşünce iletmek, etkili sunum ve gösterim için uygun teknolojiyi kullanmak.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap