46 entry daha
  • ziyadesiyle öznel bir eleştiri yazacağım, sinema kritiği değilim; ama söz konusu bilim kurgu/fantastik kurgu olduğunda tevazu göstermediğim olur.

    dün gece saatler boyu the matrix üzerine konuştuktan sonra the terminator izledik arkadaşla. bilim kurgunun başarılı örneklerinden bahsederken bu film çıktı karşımıza birden. oturup izledik; ama gerçekten diğerlerinin yanında çiğ kaldığını söyleyebilirim. bu çiğlik tabii ki milyon dolarlık bir proje olmayışı ve isim yapmış oyuncular barındırmayışından kaynaklı değil. bütün mesele kurguyu sağlam temellere oturtmakta. o da bu filmde yok.

    the man from earth'te gördüğümüz can sıkıcı tesadüfler burada da mevcut. konuyu çok yönlü inceleyebilmek için aynı odaya birçok alanda uzman kişiler yerleştirme ihtiyacı duyan yönetmen, bunu en iyi "birbiriyle arkadaş üniversite hocaları bir akşam eve içmeye gitmiş olsun" diye kotarmıştı o filmde. burada ise evde bulunan objeler ile sağlanmış ve verdiğim örnektekinden daha itici bir durum oluşturmuş.

    öte yandan filmin bilimsel temellendirildiği noktaya varış sahnesindeki iticilik bir yana, ilgili sahnenin de doyuruculuktan uzak olması bir başka kötü özellik.

    film, izleyiciyi konu üzerinde senaristten daha fazla düşünmeye itiyor ve bunca gerçekten kötü bir özellik. yukarıda örneğini verdiğim filmlerde -matrix ve terminator- sanki öyle bir derinlik yaratılmış ki, ne kadar düşünürsen düşün, analiz edersen et, senaristin/yönetmenin tasarısına, göndermelerine tamamen hakim olamayacakmışsın gibi bir hissiyat hakim. oysa bu filmde, senaristin birikimini küçümsediğimi hissettim.

    aklıma gelmişken ekleyeyim, benzeyen bir diğer bilimkurgu filmi olan moon'da da olay işlenişi daha başarılıydı.
243 entry daha
hesabın var mı? giriş yap