2 entry daha
  • binlerce yıllık bir şehirle, o şehre göre daha dünkü bok olan bir şehrin kıyaslanmasına konu olmuştur.

    edit: buenos aires - istanbul

    mesajlar geliyor. itiraz şunadır esasen: her milletin bir hikayesi, geçmişi, tarihi vardır. bizim üzerinde yaşadığımız coğrafyada, biz gelmeden önce kadim bir kültür vardı. bu kültürün üstüne başka bir kültür geldi. bu ikisi karıştı. ortaya ne doğu ne batı olabilen bir karışım çıktı. avrupa, batı, coğrafi keşiflerle sömürüyü keşfetti, bu anaparalarla, üretimini arttıp ürettiği malları henüz o aşamaya gelememiş olan doğululara sattı. yani tutup da insanlığa hizmet etmenin peşinde olmadı. sömürüyü bir sistem haline getirdi ve doğu'nun üstüne "çöktü"

    dünya savaşları çıkardı, milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu, atom bombası attı vs vs...

    şimdi tutup da onların üstün olduğu bazı konular üzerinden de oryantalist oryantalist "onlar şunda iyi biz değiliz.", "onlar çok zeki, biz aptalız." gibi çıkarımlar yaparak kendimizi kötülemek için göt atmamalıyız. hatalarımız elbette var; ama bu mecrada bu anlayış iyice kökleşti. amk silahı olmayan insanları peynir ekmek gibi öldür, kültürlerini yeryüzünden silinme noktasına getir, onlardan kalan arazileri kapanın elinde kalacak şekilde halka dağıt, geçmiş yıllarda yapılan hatalardan ders almış olarak yepyeni şehirler kur ("new" york, "new" amsterdam) sonra da bu şehirler daha planlı!

    yukarıdaki amerika'ydı.

    avrupa ise, bizim gibi farklı kültürlerle bir kimlik bunalımı, bir karmaşa yaşamadı. en fazla ispanya'dan gelen endülüs etkisinden bahsedebiliriz. yüzyıllarca, inanılmaz bir cahiliye devri yaşadı ve nihayetinde canlarına tak dedi ve rönesans-reform hareketlerini ortaya koydular. bizim bu derece yoğun ve uzun süreli "cahiliye" devrimiz olmadı. "doğu" kendi medeniyetini inşa etti. düşüşe geçtiğinde kendi çözümlerini üretemeden "batı" istilasına uğradı ve arada kaldı. tanzimat döneminde beyoğlu'nda tam bir batılı semt inşa olurken istanbul doğulu bir şehir kalmaya devam etti.

    velhasıl "batı"nın üstünlüğü alaşağı olmaya mahkum. "doğu"nun yükselişinin işaretlerini çin ve hindistan'dan başlayarak göreceğiz ya da bu da yüzyıllar sürecek ve göremeyeceğiz. islam coğrafyası da dibe vurdu (batı'nın rönesans öncesi dibe vurduğu gibi) ve bir gün yükselişe geçecektir. akp de... neyse bana aktrollük yaptırmayın :) konu bunun çok çok ötesinde...

    velhasıl 2: şu "batı çok cici" olayını bir bırakın ya gençler.

    edit: hakaret içerikli mesaj atanlar oldu. peki, tamam. bana bir daha hakaret etmesinler diye geri alayım sözlerimi. siz de hayran olduğunu batı'yı göklere çıkarmaya devam edin. neye bu tepki? "batı'mıza dokunma!" mı denmek isteniyor? çünkü içerik yok mesajlarda, sadece hakaret. ulan embesil! senin beynin yok mu, fikrini söyleyip eleştiri getiremiyor musun? söyleyince de söyledi oluyor. amk ergenleri sizi ya!
198 entry daha
hesabın var mı? giriş yap