2 entry daha
  • 18 yaşında hiv/aids enfeksiyonu sebebiyle yaşamını yitiren 6 aralık 1971 doğumlu amerikalı genç. yakalandığı hastalık sebebiyle maruz kaldığı dışlanmalara karşı verdiği savaşla abd'de simge haline gelmiştir.
    hastalığı ilk olarak hemofili hastalığından dolayı kan nakli tedavisi görürken fark edilmiş ve 1984'ün sonlarında teşhis konulmuştur.
    doktorlar ryan'ın başkaları için bir tehlike oluşturmadığını ve eğitimine devam edebileceğini söylese de okulundaki birçok öğretmeni ve veliler buna karşı çıkmış, akabinde ryan, okuluna karşı yasal bir mücadeleye başlamıştır. elton john ve michael jackson gibi dönemin en söz sahibi ünlüleri ile kameraların karşını çıkıp sesini duyurmak için elinden geleni yapmıştır. her ne kadar doktorlar ryan'ın en fazla 6 ay yaşayabileceğini öngörseler de ryan white yaklaşık 5 yıl yaşadı ve lise mezuniyetinden sadece bir ay önce, 8 nisan 1990'da öldü.
    aids teşhislerinin ilk başlarda gey erkeklerde görülmesi sebebiyle, ryan'ın da gey toplulukları ile bir bağlantısı olduğu düşünülmüş ancak sonrasında white bu algıyı tamamen yıkmıştır. onunla beraber gerçekleşen bu algı değişimi, toplumu bilinçlendirmeye ve aids hastalığını daha çok araştırmaya itmiştir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap