5 entry daha
  • almanya’nın savaşı kaybetmesinin ana sebebi hitler’dir. dünya’da ki en güçlü orduya sahip olan almanya hitler’in büyük stratejik hataları yüzünden yenilmiştir. birkaç stratejik hatadan örnek verecek olursak, stalingrad’da ki 6. ordu’yla 4. ordu’nun stalingrad’ın ortasından birleşmesini red etmesi ve bunun sonucunda kazanma şansı kalmayan von paulus komutasında ki 6. ordu’nun teslim olmasu, fransa’nın işgali sırasında dunkirk sahilinde 300.000 müttefik askerini panzer tümenleriyle yok etmek üzereyken komutanlarına dur emri vermesini sayabiliriz ( eğer dunkirk’te bu 300.000 asker yok edilseydi – ki çok rahatlıkla edilecekti – özellikle ingiltere’nin askeri gücü çok azalmış olacak, ingilizlerin gururu kırılacak ve birkaç ay sonra başlayacak olan britanya savaşı’nı kazanma olasılığı çok fazla artacaktı).

    almanya’nın savaşı kaybetmesinin ana sebebinin hitler olduğunu yazının başında söylemiştim. almanya en güç orduya, en iyi teknolojiye ve en zeki komutan ve generallere sahipti. bu muhteşem orduyla 1940 yılının sonuna gelindiğinde neredeyse tüm avrupa, almanya’nın elindeydi. tüm dünya almanya karşısında korkudan titriyordu. polonya’nın işgalinde kimsenin ses çıkarmaması, fransa’nın bir ayda beşte üçünün işgal edilip, teslim olmaya zorlanması ve avrupa’nın büyük bir bölümünü çok kısa bir sürede işgal etmesi hitler’in kendisinin yenilmez olduğunu düşünmesine yol açtı. böyle düşünmesini ‘ben iki tanrı tanıyorum. birisi gökyüzünde ki tanrı, diğeri ise yeryüzünde ki, almanya’dır’ sözüyle de anlayabiliriz. ancak böyle düşünmesinin sonucunda savaşın kaderisi değiştiren büyük hatalar yapmaya başladı:

    doğu cephesi

    hitler, sscb’nin işgali sırasında generallerinin yapmak istediklerine izin verseydi, moskova ve stalingrad gibi sscb’nin en stratejik iki şehri 1942 yılında ele geçirilecek ve sscb işgal edilecekti. sscb’nin işgali demek, tüm avrupa’nın almanya olması anlamına geliyordu.

    doğu cephesi hakkında benim düşündüğüm şeyler ise, sscb’nin işgaline 1941 yılında başlanmamalıydı. bana göre her nasılsa almanya sscb’yi işgal edecekti. tabii abd’ye savaş açılmadan. çünkü sscb’ye gelen malzeme yardımının büyük bir kısmını abd oluşturuyordu ki alman’ları püskürtmelerinin nedenlerinden biriside budur. eğer batıdan gelen yardım kesilebilseydi, sscb zaman içerisinde yorgun düşecek ve işgal edilecekti.

    abd’ye savaşın açılması

    sadece çılgının biri size saldırmayan bir ülkeye savaş açabilir. dünyadaki sınırsız askeri ekipman endüstrisine sahip ve bunu sizin düşmanlarınıza veren bir ülke karşısında almanya saldıramazdı. herhangi bir şehri bombalayamaz veya tek başına herhangi bir yeri işgal edemezdi. bütün bunlar sscb’ye karşı savaşılırken yapılamazdı. ancak hitler, pearl harbor baskınını duyunca japonya ile müttefik olduktan sonra abd’yi rahatça yenebileceğini düşünmüştü. ama yanılmıştı. ne de olsa, abd en güçlü endüstriye sahip ve sscb’de en fazla askere sahip olan ülkelerden ikisiydi. bir de bunlara, sınırsız askeri ekipmanı ve insan kaynaklarını eklerseniz herhangi bür düşmana karşı zafer kazanabilirdiniz. ekipmanınızın ne kadar gelişmiş ve ordunuzun ne kadar profesyonel askerlere sahip olmasının hiçbir önemi yoktur.

    kısacası, hitler generallerinin sscb’de istediklerini yapmasına izin verseydi, sscb’ye batıdan gelen yardım yardım kesilebilseydi, abd’ye aralarında hiçbir savaş olmamalarına rağmen durduk yere savaş açılmasaydı (en azından sscb işgal edildikten sonra açılmalıydı), sscb, wehrmacht (alman ordusu) ve waffen ss’ler (alman’ların seçkin ve özel eğitimli birlikleri) tarafından işgal edilecek ve de almanya ikinci dünya savaşı’ndan galip ayrılabilecekti.

    duzeltme: aylar sonra bu entryimi okudumda, ekleyecegim ve aciklayacagim $eyler oldugunu farkettim. onlari da kisa sure sonra ekleyecegim.

    ekleme: bu girisin tamamen gözden gecirilmesi sonucuna vardim.
217 entry daha
hesabın var mı? giriş yap