1 entry daha
  • prosedürel (ya da fonsiyonel, yapısal) bir programlama lisanı. nesne tabanlı özelliklerden yoksun olduğu için c++'a, işletim sistemine erişemediği için de c'ye göre hakir görülür. aslında programlanmak istenen konuya göre hangi dilin daha avantajlı olduğu tartışılır. eğer bir matrisin tersi alınacaksa fortran en avantajlı dildir.

    günümüzde hala (belki de programcılarının ataleti nedeniyle) bir çok mühendislik, bilimsel (mesela gen çalışmaları) programının motoru fortranla yazılmakta ama arayüz c++'la kodlanmakta. nasa hala fortran gurularını barındırır. bu yogun talep nedeniyle de fortran 90 standartı oluşturulmuş ve sonra da fortran 95'le bu standart revize edilmiştir.

    artık fortran windows apilarını çağırabilmektedir. fortran kullanarak pointerlar zıplatılabilmekte dynamic allocation ve matris işlemleri matlab konforunda yapılabilmektedir. ben com olayını kullanarak internet üzerinden analizlerde fortran kullanıyorum. ayrıca sadece c değil fortran için de geliştirilen message passing interface (mpi) sayesinde cluster üzerinde programlamanın keyfine kolaylıkla varılabilir.
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap