6 entry daha
  • takip eden 60 senede çekilen canavarlı öcülü filmlerin çok şey borçlu olduğu yapım, gerçek anlamda ilk eli yüzü düzgün canavar filmi desek yalan olmaz esasen. 1920'li yıllardan başlayarak yaklaşık çeyrek asır süren bir korku filmi furyası ve ellerindeki canavar portfoyü ile sektörde egemenlik süren universal stüdyolarının, 1941 tarihli the wolf man'den sonra başarıya ulaştığı ilk orjinal canavar filmidir aynı zamanda (dracula, frankenstein ve nicelerinin çoğunlukla göz ardı edilebilir devam filmlerini saymazsak).

    yedinci sanatın emeklemeden yürümeye geçiş yaptığı dönemde korku türünün nadide örneklerini vermiş universal stüdyolarının, 50'li yıllarda parlayan ve çok sürmeden boku çıkarılıp ucuz b türü yapımlardan öteye geçemeyen canavar filmlerine de güzel bir cevabıdır bu film. başkötümüz kara göl canavarını (biraz da dönemin korku sineması dinamikleri gereği) universal bünyesideki öncüllerinden ayıran faktör gerçek anlamda bir "canavar" olmasıdır. the wolf man, dracula, phantom of the opera, frankenstein'ın canavarı, mummy gibi karakterler başlangıçta insan olup çeşitli (ve çoğunlukla doğaüstü) faktörler sebebiyle birer "canavar" haline gelmişken, kara göl canavarı humanoid olmakla birlikte esasen insan değildir. bu da mevzubahis filmin diğerlerinden farklı bir tarza sahip olmasına neden olur kaçınılmaz olarak. yine de film canavarın içindeki insani duyguları ve güzellği takdir edişini göz ardı etmez, nihayetinde türünü devam ettirme niyetiyle olsa da başroldeki hanım kızımıza abayı yaktığı kuvvetle ima edilir film boyunca. ve yine diğer canavar filmlerinden farklı olarak belki de ilk defa başkötü rolündeki yaratığı bir korku öğesi olduğu kadar bir kurban olarak da sunar izleyiciye (belki frankenstein hariç).

    zamanının ötesinde olduğunu düşündüğüm kostüm dizaynı, su altında geçen sahneleri ve baş kadın karakterimiz julie adams 'ın güzelliğine de ayrıca birer parantez açmak lazım gelir. universal'ın kronolojik olarak belki de bu son klasik canavar filmi, gerçekten de izlenmesi gereken ve klasik olarak addedilmeyi hak eden başarılı bir yapım.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap