2 entry daha
  • tüm iyi niyetinle bakıp anlamaya ya da eline alıp kullanmaya çalıştığın herhangi bir şeyin içinden çıkamamanın, bir türlü anlayamamanın yarattığı endişeyi ortadan kaldıracak biçimde "etkileşim tasarımları" yapmak, bilgi mimarisinin temel uğraş alanı...

    mesela internet, sanatçı ile seyirci arasındaki etkileşimin ve diyaloğun doğasını kökten değiştirdi. klasik plastik sanatlar dönemine göre, bugün seyirci (site ziyaretçisi) gördüğü sanat eserinden ne anladığını, ne düşündüğünü çok daha hızlı ve yaygın biçimde dile getirebilme imkanına kavuştu.

    eskiden sanatçının zamana yayarak geniş kitlelere anlatmaya alıştığı derdi, anında tartışılabilir ve hemen her seyirci tarafından "yeniden üretilebilir" hale geldi. ve sanatçının önünde, eserini web ortamında nasıl bir anlaşılabilirlik boyutunda sunacağına karar verme ihtiyacı doğdu.
    sanatçı sitesini ziyaret eden herkesin fikrini önemsemek zorunda mıdır, ya da eserinin içine birtakım ekstra işaretler, yol göstericiler koyarak, seyircinin eseri görme biçimine müdahale etmeli midir, gibi sorular ortaya çıktı.

    webdeki sanat eserine eşlik etmek üzere, "ruhu olan kullanım kılavuzu" anlamında bir arayüz geliştirmek ihtiyacı, plastik sanatlar ekolüne mensup insanları bilgi mimarlığı denilen yeni bir uzmanlık alanı ile tanıştırdı.

    sitenin arayüzünün belirlediği bir üslupla sunulan içerik ve ziyaretçinin beklentileri arasında yaşanabilecek etkileşimin akışını tasarlamak, ziyaretçinin ne gördüğü ile nasıl gördüğü arasındaki ilişkiye müdahale etmek, bir bilgi mimarının ilk görevlerinden sayılabilir. ortak ilgi alanları bu site olan insanlardan bir community yaratmanın yollarını aramak da, bilgi mimarının uğraş alanına dahil edilebilir.

    defalarca "farklı biçimlerde okunabilecek" arayüzler tasarlayabilmek için eğlence incelemeleri, göstergebilim ve bilgi teknolojisini buluşturmak gerekiyor...

    bilgi mimarisi'nin isim babası ve kuramcılarından richard saul wurman, "ben değerlendirmelerimi, kendi bilmek istediklerim ve anlama kabiliyetim üzerine yaparım. masumiyetimi ve becerimi, salağın teki olmama borçluyum. gerisi umurumda değil." diyerek durumu özetliyor...

    (bkz: dondurulmuş konuşma) ...
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap