7328 entry daha
  • kilo verdigimiz zaman yaglarimiz nereye gidiyor?

    kilo vermek, diet yapmak, yag yagmak üzerine dogru bildigimiz bir sürü yanlis var. genel görüs, kilo verdigimiz zaman yaktigimiz yaglarin enerjiye ve kütlenin korunumu yasasina dayanarak isiya cevrildigi yönünde. yaglarin kasa dönüstügünü söyleyenler bile var. ıki gün önce, new south wales üniversitesinden andrew brown ve ruben meerman'in yayinladigi makaleye göre gercek ise cok baska. kilo verdigimiz zaman yagin büyük bir kismini her nefes verisimizde vücudumuzdan karbondioksit olarak disari atiyoruz.

    tükettigimiz fazla karbonhidrat ve proteinler, trigliserite dönüserek adipositlerde yag damlaciklari olarak depolanir. kilo vermek icin bu trigliseritleri katalize etmemiz gerekiyor yani yag damlaciklarindaki karbonu serbest birakmamiz gerekiyor.

    tek bir trigliserit molekülünün oksidasyonu sirasinda bir sürü enzim ve biokimyasal basamaklar var ama tüm islemi bir formülle özetlemek gerekirse:

    c55h104o6 + 78 o2 -----> 55 co2 + 52 h20 + enerji

    bu denklemin özeti su, 10 kilogramlik vücut yaginin oksidasyonu icin 29 kilogram oksijen soluyoruz, 28 kilogram karbondioksit ve 11 kilogram su üretiyoruz. bu su demek, vücutta depolanmis 10 kg yag, vücudu %84 oraninda karbondioksit, %16 oraninda su (idrar, diski, ter, gözyasi, vs. ) olarak terk ediyor. su tabloda güzel özetlenmis:

    http://www.bmj.com/….large.jpg?width=800&height=600

    70 kilogramlik bir birey dakikada 12 kere soluk alip verir ve her soluk veriste 200 ml karbondioksit salar. her bir nefeste 33 mg karbondioksit salar ve bunun 8.9 miligrami karbondur. normal bir günde 0.74 kg karbondioksit salinimi yapar ve vücuttan 203 gram karbon atar. peki günde bir saat egzersiz yaptigimizda ne olur? metabolizma hizimizi yedi katina kadar artiririz, mesela günde bir saatlik kosu vücudumuzdan ekstra 39 gram karbon atilmasini sagliyor. yani günde bir saat egzersiz yapan biri hic spor yapmayan birine göre vücudundan %20 daha fazla karbon atmis oluyor.

    yapilan bu calisma gösteriyor ki yaglardan kurtulmamizi saglayan bir numarali organimiz, akcigerlerimizmis.
34470 entry daha
hesabın var mı? giriş yap