• yaklaşık bir aydır tarihin arka odasında murat bardakçının inkılap tarihçilerini yerden yere vurmasına sebep olan birinci dünya savaşı esnasında kafkasya da alman ve türk güçleri arasında yaşanan savaş sonrasında türklerin almanları esir aldığı savaşın varlığından türkiye'de ki akademisyenlerin haberinin olmadığından ve kimsenin yazmadığından ve birisi yazıncaya kadar söylemeyeceğim dediği olayı rastlantısal olarak buldum; olay rus kaynaklarında yazıyor ancak savaşın olduğu yer sadece edward erickson'ın order to die: a history of the ottoman army in the first world war adlı kitabının 133. sayfasında yazılmış.
    savaşın sonlarına doğru dünyanın petrol üretim kapasitesi en yüksek 2. bölgesi olan azerbaycanı gelecekte denetim altına almak isteyen alman genelkurmayı 8 haziran 1918 tarihinde soçiye asker çıkartıyor o sırada azerbaycan ve osmanlı ermenistan ve gürcistana karşı savaş içinde 10 haziranda gürcü ordusu alman kuvvetleriyle birlikte henüz yoğun çatışmaların olmadığı vorontsovka bölgesinde 3.ordu komutanı vehip paşa tarafından ani bir saldırıya uğramış ve ordu geri çekilmeye zorlanırken bir çok alman askeri ve subayı ele geçirilmiş.
    1918 haziranın sonundan ekime kadar bu sefer almanlar,gürcüler ve türkler birleşerek bölgedeye girmeye çalışan sovyet güçlerine karşı savaşmaya başlıyor.
    ilginç bir not olarak vehip paşa savaştan sonra ankara hükümetine muhalif ittihat terakkiciler bir süre yurt dışında yaşadıktan sonra habeş-italya savaşında habeşistan da habeş ordusu için askeri danışmanlık yapıyor.
    özellikle rus kaynakları 1914-1918'de bölgenin güç dengesi-savaş durumunu en ufak kabilesine kadar araştırmış ve yazmış. bizde hemen yanı başımızda ki bölge hakkında en az suriye, ırak veya iran kadar bilgiliyiz!
    edit: gelecek haftaki tarihin arka odasında savaşın yerini mail atabilirsiniz mail atanlara teşekkür ediyor defalarca ismini okuyor murat bardakçı. bu sözlüğü de takip eden tarih üzerine köşe yazarları illa ki vardır bu hafta içi bu olayı yazabilirler. daha detaylı bilgi için yeşillendirmeleri kafi.

    edit: bardakçıyı her haliyle seviyoruz.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap