3 entry daha
  • 1973 ilâ 1977 yılları arasında istanbul belediye başkanlığı (o zamanlar büyükşehir kavramı bilinmiyordu bu coğrafyada çelebiler) yapmış olan chp'li (muhafazakar demokratlar hunharca cehape diye de okuyabilir bu akronimi) yerel yönetici.

    cumhuriyet'le akran olan bu nâdîde yerel yöneticinin, iktisadî müşküller ve yerel yönetim üzerindeki merkezî vesayet nedeniyle istanbul gibi bî-mislü beha bir dünya şehrinde ne gibi zorluklara göğüs gerdiğini, türkiye iş bankası kültür yayınları'nca yayımlanan başkent gölgesinde istanbul adlı kitapta okudum. ne mutlu ki, güzelim anılarını okumuşum sağlığına niyazmend olduğum bu onurlu insanın. ancak kitabı okurken fark ettiğim bir olguyu paylaşmak isterim. şöyle ki, azılı bir anı/hatıra okuru olarak şu görüşüm hayli pekişti: hafıza-î beşer nisyan ile mâlûl imiş. yine de hazretin kitabı yazdığı zamanlarda seksenlerine merdiven dayamış olduğunu göz önüne alırsak, hafıza kuvvetine hayran kalmak gerektiğini belirtmem -her şeyden evvel- üzerime farz.

    12 eylül 1980 askerî yönetimi kendisini disk davası kapsamında yargılamış ve 27 ay disk başkanları ile koğuş arkadaşlığı etmiştir. dönemin sabık disk genel başkanı abdullah baştürk ile ilintili ilginç anekdotları okumak da câlib-i dikkat.

    kendisinden sonra ön seçimle chp'nin istanbul belediye başkanı adayı olan ve seçilen aytekin kotil'e olan gönül kırgınlığını satır aralarında okumak da ilginçti.

    kitabın sonundaki savunma kısmında, istanbul'un eski hâmisi ve hâdimi ahmet isvan bey'in, disk davası süresince mahkemede yaptığı savunmanın metinlerini yayınlaması ise demokrasi ve insan haklarının nasıl savunulması gerektiğini gösteren belgeler olarak bana çok şey öğretti.

    ömrünün büyük bir kısmını istanbul'da geçirmiş bir vatandaşı olarak, istanbul için vermiş olduğunu belirttiği mücadele için kendisine can-ı gönülden müteşekkirim.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap