8 entry daha
  • dolap, doğumgünü partisi, lover, kapıcı, yuvaya dönüş bazı oyunlarındandır.

    pinter'ın tiyatrosunun başlangıç noktası,dramın temel öğelerinden bazılarına geri dönüştür -yalın,yazın öncesi tiyatronun ilkel bileşimleriyle yaratılan gerilim: bir sahne, iki kişi, bir kapı; tanımlanamayan bir korku ve beklentinin şiirsel bir imgesi.bir eleştirmen, odadaki bu iki kişinin neden korktuklarını sorduğunda, pinter "açıkça odanın dışında olandan korkuyorlar.odanın dışında üstlerine gelen bir dünya var,bu korkutucu.eminim sizi ve beni de korkutuyor" der.
    "sanırım herhangi bir soyut düşünceden yola çıkarak yazmaya başlamak olanaksız -benim için kesinlikle böyle- ben bir oyunu, bir durum ve içindeki iki karakterin imgesinden başlatıyorum ve bu insanlar benim için gerçek kalıyorlar; eğer öyle olmasalar, oyun yazılamazdı." demiş pinter.
    pinter'a göre, gerçeklik isteğiyle kendisine esin veren durumların temel saçmalığı arasında bir çelişki yoktur.ionesco gibi,yaşamı saçmalığı içinde temel olarak gülünç görür -bir ölçüye kadar.
    "herşey gülünç,en büyük ciddiyet gülünç,tragedya bile gülünç.ve sanırım oyunlarımda yapmaya çalıştığım şey, yaptıklarımızın,davranış ve konuşma biçimlerimizin absürdlüğünün bu ayrımsanabilir gerçeğine varmak."demis.
    (alintilar martin esslin'in absürd tiyatro kitabındandır)
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap