4 entry daha
  • tarihi olarak baktığınızda arada bir vs yoktur. felsefe kelime anlamıyla "bilgi sevgisi" demektir ve insanın bilgi ile olan alakasını hem naif bir şekilde anlatır hem de kapsar. şuan alanları ile andığımız çoğu eski bilim insanı dönemlerinde filozof olarak tanımlanmıştır. fizikten yakın zamanda oluşumunu tamamlamış psikolojiye kadar neredeyse tüm "bilim dalları" felsefenin çocuğudur, ve ondan kopup kendi içlerinde bir bütün oluşturmuşlardır.

    felsefenin "bugün evde oturup hayatın anlamını düşündüm, felsefe yaptım biraz" seviyesine indirgenmesi, pozitif bilimlerin ayrımlarının çok keskin yapılması ve kendi kendini besleyebilecek hale gelip, araştırma araçlarının ve yeni bilgi üretecek metodların sadece o alana ait olduğunun düşünülmesinden kaynaklanır. ayrıca 19. ve 20. yyda başlayan varoluşçuluk akımının, felsefenin imajını değiştirmesinin ürünüdür.

    felsefenin eski anlamından tek bir işaret geriye kalmıştır sadece, alanında doktorasını alan insana phdsini verirler. ingilizcesi doctor of philosophy, tam türkçe karşılığı felsefe alimi veya çok kelime anlamıyla düşünürsek bilgi sevgisinde rütbe almış kişidir aslında.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap