2611 entry daha
  • türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı abdullah gül'ün twitter biosu şöyle:

    "1950’de doğdum,tbmm tarafından ağustos 2007’de 11.cumhurbaşkanı seçildim. i was born in 1950,elected as the president of the republic of turkey in august 2007"

    bu bio pek çok yönüyle sorunlu.

    (1) biodaki ingilizce cümle biraz sorunlu. öncelikle, "elected as" demeye gerek yok, sadece "elected" yeterli. ayrıca, tek başına kullanılınca "elect" ifadesi "elected by popular vote" şeklinde anlaşılmaya epey müsait. (bir önceki türkçe cümlenin seçimi yapanın tbmm olduğunu belirtmiş olması bu noktada önemli değil, zira biodaki ingilizce cümle zaten türkçe bilmeyen kitleyi hedefliyor.)

    (2) kısa bir bionun, kişinin kariyerindeki en merkezi noktayı vurgulaması doğal. ancak işe doğum yılı ile başlamak, türkiye'ye özgü (ve açıkçası pek manalı olmayan) bir alışkanlık. daha uzun bir biyografiye (sözgelimi) "1881'de selanik'te doğdu" şeklinde başlanabilir. ama türkiye'de kısa biyografilerde dahi doğum yılı (ve bazen de yeri) belirtmek nedense çok yaygın. alışkın olduğumuz için bize doğal gelebilir, ama bu alışkanlığı sorgulama adına kendimize şunu sorabiliriz: abdullah gül 1950'de değil de, 1945 ya da 1955'te doğsaydı, onun hakkındaki fikrimiz çok mu farklı olurdu? ya da: iki cümlelik bionun işlevi şayet kişi hakkında genel bir çerçeve sunmak ise, doğum yılı bu işleve ne gibi bir katkı sunuyor? ya da: ilgili kişinin kariyerindeki merkezi noktaya ek olarak ille de ikinci bir bilgi verilmek isteniyorsa, bu ikinci önemli bilgi için doğum yılını seçmenin makul bir nedeni var mı? (herhalde anlaşılmıştır.)

    (3) hem türkçe hem de ingilizce ifadede, abdullah gül'ün cumhurbaşkanlığına başlangıcı için yıl ve ay bilgisi verilmiş. aradan yedi yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra, bu bilgi hala önemli mi? (hatta, sene 2009 olsaydı bile bu bilgi gerçekten önemli olur muydu? ya da: abdullah gül ağustos değil de nisan ayında cumhurbaşkanı olsaydı çok şey mi fark ederdi ki bioya bu bilgi de eklenmiş?)

    (4) bioda basit imla hataları da var: virgül ve noktalardan sonra boşluk bırakılmamış. son cümlenin sonunda da nokta yok. karakter sınırından ötürü böyle yapılmış olabileceği düşüncesiyle kontrol ettim. 160 karakter hakkının 158'i kullanılmış. yani en azından son cümlenin sonuna nokta konabilirmiş. ama tabii karakter sınırı bu gibi hatalar için bir mazeret değil. eğer 160 karakter hakkınız var ise, kendinizi bu sınır çerçevesinde ifade edersiniz. kimi kuralları ihlal ederek bu sınırı esnetmeye çalışmak (tekil tvitler için mazur görülebilse de) bir bio (ve özellikle de profesyonel bir bio) için çok anlamlı değil. (kaldı ki, sadece görev başlangıcına dair ay bilgisini metinden çıkararak dahi her iki cümleyi de kurallı hale getirmek mümkünmüş.)

    (5) peki alternatif olarak nasıl bir bio yazılabilirdi? bir örnek:

    "11. cumhurbaşkanı (2007-2014). 11th president of turkey (2007-2014)." (68 karakter)

    (6) bir de başka bir örneği inceleyelim. abd'nin eski başkanlarından bill clinton'ın twitter biosu:

    "founder, clinton foundation and 42nd president of the united states. follow @clintonfdn for more on my work around the world."

    clinton vakfı'nın kurucusu ve abd'nin 42. başkanı olduğunu belirterek başlamış. ardından da, dünyanın farklı yerlerindeki çalışmaları hakkında bilgi edinmek isteyebilecek insanlar için, vakfının twitter adresini vermiş. açık, anlaşılır, hatasız. ve 160 karakter hakkının sadece 125'ini kullanmış. (ille de bir şey söylemek gerekirse: ilk cümleye "founder of clinton foundation, and..." şeklinde başlayarak ilk virgülü ortadan kaldırmak ve cümleyi oxford comma ile ikiye bölmek "daha doğru" olabilirdi.)

    (7) bunlar önemsiz detaylar değil.

    tema:
    (bkz: türkiye politikaları /@derinsular)
2683 entry daha
hesabın var mı? giriş yap