• oncelikle bunu yapan kesime klavye aktivisti denildigini soyleyerek baslayalim.

    kismi olarak amerika'nin bok yemesidir bu klavye aktivizmi. hak arayan veya birseyleri protesto eden insanlar sokaklara dokulmesinler, otursunlar bilgisayar basina ve hirslarini klavye ve mouselarindan cikartsinlar diye dusunen amerika doner internet uzerindeki protestolar icerisinden bir kac tanesini "ciddiye aliyormus gibi" tavir takinir ve "sesinizi duyduk, cozum ariyoruz" mesaji verir. (bunun yolsuzluklarin yogun oldugu donemde halk cok kurcalamasin + gercek bilgi paylasilirsa inkar etmesi kolay olsun diye yapilan versiyonu da var amerika'da mesela, komplo teorileri. donem donem yukselise gecer bunlari besleyen siteler ve platformlar, sonra kendi dinginliklerinde devam ederler)

    bu hareketin dunya uzerindeki etkisi o kadar buyuk oldu ki, bir anda tum toplumlarda "yazin! like verin! paylasin! sesimizi duyuracagiz! 1 milyon kisi uye olursa obama $pagot yapacak!" gibi sacma sapan bir hezeyan dalgasina donustu.

    nihai olarak insanlarin cogu fikir uretmek, cozume dair arastirma yapmak ve kendini gelistirmek, dusuncelerini insanlar ile paylasip gelistirmek, sokaklara cikmak ve benzeri fiziksel aktiviteler yerine milyonlarca talep icerisinden ciddiye alinmis 3-5 tanesini isaret ederek "hayir abi bu sistem ise yariyor! bak daha once neler neler cozuldu bu yolla, sen like vermeye devam et" diyerek pasifize edildiler ki ne pasifize edilmek.

    ornegin dogal afet yasanmis ve yardim gerekiyor. kicini kaldirip yardima gidecegine "dogal afet sonucu yasanan yikima dur diyecek 1 milyon kisi bulabiliriz!!!1!!!!!" seklinde facebook grubu aciyor, ardindan insanlar bunu begenip altinda "vah vah, tuh tuh" ediyor. vicdani masturbasyonun en sapkin seklini yapip sarsilarak kendi icine huzuru bosalttiktan sonra donup farkli duyarliliklari olan veya duyarsiz olan insanlara "allah belasini versin begenmeyenlerin" cemkirmesini yapip sorumlulugunun zirvesinde baska bir konuda duyarlilik gelistirmeye (demin like vermisti simdi retweet) basliyor.

    bir seyleri like etmek, dijital olarak imzalamak, retweet etmek, favorilere eklemek (sozlukte de var bu, insanlar en azindan burada fikir uretir fikirlerini paylasirlardi ahir zaman. simdi $uku ver, favla, sosyal medyada paylas" dongusune girdi olay. bunu yapinca o konuda kendi durusunu da gostermis oldugunu saniyor bir cogu).

    sonucta insanlar kendi beyinlerini inkar eder hale geldi. okumak, arastirmak, ogrenmek gibi seyler zaten hak getire. haliyle kendi fikirleri, kendi dusunceleri veyahut kendi cumleleri olamiyor. surekli bir "lafi agzimdan aldin" durumu mevzu bahis. "tam benim icimden gecenleri yazmis", "ayy aklimdan gecenleri kelimelere dokmus", "ben yazsam bu kadar olurdu" gibi cumlelerle baskalarinin cumlelerini sahiplenip tekrarlamak disinda fonksiyonu kalmadi cogunlugun. ustune ustluk fikre, dusunceye, cumlelere sahip olmadiklarinin farkinda bile degiller.. ne aci.

    haliyle bu dongu insanlarin fikri uretimlerini baltaladigi gibi aktifliklerini ve fikri uretimden fiziki uretime gerceklesen donguyu de etkiledi. sadece kendilerine sunulani kullanan, baskalarinin cumlelerini sahiplenen, uretmeyen ama baskasinin urettigini sahiplenip onu yucelten pasifize topluluklar.

    nihai sonucta ise hikayemizin baslangici olan amerika'nin obama'si bu dongunun verdigi zarari, uretimden tuketime hayatin her alaninda yasattigi durgunlugu farketti ve bunu kirmak icin cikip dedi ki "arkadaslar uretin!, teknolojiyi kullanarak uretim yapin ve birseyler gelistirin!". sonuc? gencler buna da sahip cikti, bakin elalemin baskani ne diyor, bizim bakanlarimiz ne diyor diye klavye aktivizmi malzemesi yaptilar, kimse adamin ne dedigini sallamadi.

    ne sahane degil mi?

    o zaman hemen verin $ukuyu, verin fav'i ve paylasmaya baslayin. unutmayin, ne kadar cok retweet, fav, like olursa o kadar cabuk kurtuluruz(!) bu illetten(?).

    hadi goreyim sizi.
hesabın var mı? giriş yap