150 entry daha
  • - “kozmosa çıkıyoruz, her şeye hazırız: yalnızlığa, zorluğa, tükenişe, ölüme hazırız. alçak gönüllülükten söylemeye dilimiz varmıyor ama, kendimize hayran hayran baktığımız oluyor. ama çok, çok yazık! birazcık yakından baktığımızda bütün o şevkin aslında düzmece olduğunu görüyoruz. aslında kozmosu ele geçirmek değil istediğimiz, yalnızca yer’in sınırlarını kozmosun sınırlarına dek genişletmek. filanca gezegen bizim gözümüzde büyük sahra gibi kıraç, öteki kuzey kutbu gibi buz tutmuş, başkası amazon havzası kadar bereketli olsa olsa. insansever ve şövalye ruhluyuz: başka soyları köleleştirmek değil niyetimiz, onlara kendi değerlerimizi miras bırakmak, karşılığında da onların mirasını devralmak istiyoruz. kutsal bağlantı’nın savaşçıları sayıyoruz kendimizi. bu da bir başka yalan! yalnızca insan’ı arıyoruz biz, başka dünyalara gereksinimimiz yok. ayna gerek bize. başka dünyaları ne yapacağımızı da bilmiyoruz. tek bir dünya, kendi dünyamız, yetiyor bize. ama olduğu gibi de kabul edemiyoruz onu. kendi dünyamızın ülküsel bir imgesi peşinde koşup duruyoruz hep: bizimkinden üstün bir gezegen, üstün bir uygarlık arıyoruz, ama kendi geçmişimizin prototipi üzerinde gelişmiş olsun istiyoruz.”

    - "herkesin özlediği şeyden bahsediyorum: başka uygarlıklarla bağlantı kurmaktan. al sana bağlantı! artık mikroskop altında inceleyebiliriz korkunç çirkinliğimizi, budalalığımızı, rezilliğimizi!"

    - "insanoğlu başka dünyalar, başka uygarlıklar bulmak için yola düşmüştü ama, karanlık geçitlerde gizli bölmelerden oluşan kendi öz labirentini tanımamış, kendi mühürlediği kapıların ardında neler yattığını bulup çıkaramamıştı."
    (nuri bilge ceylan'ın “insan hakkında, mars hakkında bildiğimizden çok daha az şey biliyoruz” şeklindeki yorumunu bu sözlere benzetiyorum.)
157 entry daha
hesabın var mı? giriş yap