5 entry daha
  • bir çok fizikçinin hakkında ay olabilir mi öyle bişey lütfen olsun çünkü diye düşündüğü simetridir. fizikçiler doğayı basit prensiplerle açıklamaya çalışırlar. bu prensipler belli yasalar olabilir. daha modern bir yaklaşımda ise bu yasaların simetrilerden kaynaklandığı anlaşılmıştır. (bkz: emmy noether) örneğin (bkz: poincare simetrisi).

    süpersimetri de doğada var olabilecek simetrilerden biridir. tıpkı bır deneyi ha burada ha 10 metre ileride yapsanız bir şey değişmeyeceğini öngören öteleme simetrisi gibi. yalnız bu süpersimetrinin sonuçları oldukça büyük ve derindir. örneğin, süpersimetrik bir dünyada teorilerimiz çok da doğal olacaktı. yani matematiksel açıdan en basit teori doğayı açıklayacaktı. ama malesef doğa doğal değil *. yani rastege gözüken bir evrende yaşıyoruz. (akıllı tasarım diye atlayacak olan sakin olsun, özet geçiyorum.) ,

    süpersimetrinin bir diğer sonucu ise bu güne kadar ulaşılabilen ölçeklerde gözlenmemiş parçacıkların varlığını ön görmesi. yani bu parçacıkları ulaşabildiğimiz enerjilerde göremediğimiz için süpersimetri bizim bildiğimiz ölçeklerde yok. varsa bile belli bir ölçekte bu simetri bozulmuş olmalı ve şu anda gözlemlediğimiz evren meydana gelmiş.

    süpersimetrik bir ölçek varsa buna yakın zamanda, örneğin bu yüzyılda ulaşabilecek miyiz, orasını bilmek zor.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap