6 entry daha
  • -hastane çevrelerinde takılın. içerde hastanız olduğunu düşündükleri için çoğu kişi sizi garipsemez. polisin de çok dikkatini çekmezsiniz. üstelik sohbet kuracağınız hasta yakınlarının yiyecek ya da içecek ikram etme ihtimalleri de var.

    -daha önce de söylendiği gibi düzgün görünümlü bir apartmanın önünde birini bekliyor gibi yapın. birileri girip çıkarken apartmana girip içerde sabahlayabilirsiniz. kışın bu çok önemli olacaktır.

    -özellikle kışın kat kat giyinin. sıcak bir yere girdiğinizde birkaç kat giysi çıkararak dışarı çıktığınızda aşırı üşüme hissi yaşamanızı engelleyebilirsiniz.

    -mutlaka bir sırt çantanız olsun. içinde mümkünse yedek kıyafet bulundurun.

    -1,5 litrelik bir su şişesi de çantanızda olsun. mümkün olduğunca sık çeşme, sebil, şadırvan gibi yerlerde suyunuzu tazeleyin. dehidrasyon ciddi sorunlara yol açar.

    -çantanızda mümkünse bir iki ufak ilkyardim malzemesi olsun. yara bandı, baticon, sargı bezi, elastik bandaj, flaster, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, makas yanınıza alabileceklerinizden bazıları. bunları almak için para gerekiyor biliyorum. hayattaki herkes kötü değil. bir eczaneye gidip rica etmeyi deneyebilirsiniz. birinden biri mutlaka yardım edecektir.

    -siyasi partilerin ilçe merkezlerine girmeye çalışın. siyasi görüşünüze yakın ya da uygun bir partinin ilçe merkezindeki birileriyle muhabbet kurarak ara sıra ama bokunu çıkarmadan gidin gelin. sıcak çay, temiz tuvalet önemli artılardır.

    -günlük işçi arayan yerlere bakının. kazanacağınız 3-5 kuruş o gece sıcak bir internet cafede (günümüz koşullarına uyarlarsam mahalle kahvesi tarzı bir yerde) sabahlamanızı hatta üstüne simit yemenizi bile sağlayabilir.

    -yeterli paranız olduğunda mümkünse bir gece ucuz bir otelde, pansiyonda vs. kalmaya çalışın. o bir gecelik dinlenme önünüzdeki günler için şarj gibi olacaktır. ayrıca iç çamaşırı gibi direkt cildinize temas eden kıyafetlerinizi lavaboda da olsa yıkayabilirsiniz. böylece kokmazsınız ve avm, kafe, kıraathane gibi yerlerde daha az dikkat çekersiniz. ayrıca kirli iç çamaşırı hastalığa davettir. sokakta hasta olma lüksünüz yok.

    -esnaf arkadaşlarınız varsa arada bir dükkanlarında kalmayı rica edebilirsiniz.

    -sadece geceleri uyunacak diye bir şey yok. daha tehlikeli olan gece saatlerinde uyanık kalıp gündüz uyumanız güvenliğiniz için faydalı olabilir.

    -soğuk havada dışardaysanız ve uykunuz gelmeye başlarsa eğer uyuyabileceğiniz güvenli bir yer yoksa sakın uyumayın. uyumamak için yürüyebilirsiniz. yürümek sizi mecburen uyanık tutar ve hipotermi yüzünden ölme riskiniz azalır.

    -tuvalet ihtiyacı mühim. bunun için avmleri kullanabilirsiniz. üstünüz başınız korkunç durumda olmadığı sürece kimse sizi farkına varmayacaktır. buralarda ayrıca ısınmış da olursunuz. kişisel hijyen ihtiyaçlarınızı da buralarda az çok giderebilirsiniz.

    -taksi durağındakilerle ahbaplık kurun. geceleri sıcak çay, sohbet ve kapalı bir mekan bulma şansınız artar.

    -belediyelerin sıcak çorba dağıtma gibi aksiyonlari olabiliyor. bunları takip edin. en azından günde bir öğün midenize bir şeyler girer.

    -kışın ya da yağışlı havalarda dışardaysanız ayağınıza önce en az bir kat çorap giyin. onun üstüne poşet giyip tekrar üzerine çorap giyin. böylece ayaklarınız ıslanmaz.

    -etraftan gazete toplayın. soğuk günlerde vücudunuza gazete sarıp üstüne bir kat daha kıyafet çekebilirseniz süper bir yalıtımınız olur. daha az üşürsünüz.

    bunların bir çoğu denenmiş başarılı yöntemlerdir. diğerleri ise çok şükür ki denemeye fırsat kalmamış ama işe yaşayabileceğini düşündüğüm fikirlerdir.

    son söz olarak şunu söyleyebilirim. sokakta kalmak başa gelebilecek en zor durumlardan biridir. şu anda şanslı olduğunuz için sokakta değilsiniz. ama bu olmayacağınız anlamına gelmez. düşünceli olun ve ulaşabildiğiniz evsizlere yardım edin. o yardımın onlar için ne kadar çok şey ifade edeceğini tahmin bile edemezsiniz ve umarım bunu asla öğrenmek zorunda kalmazsınız.

    edit: bazı ufak eklemeler yaptım. bir de türkçe karakter kullanmamışım yazarken, onları düzelttim.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap