62 entry daha
  • merhaba, her zaman olduğu gibi entry'lerin birçoğu bilgisizlik, kulaktan duyma geleneksel sözler ve cehalet kokuyor yine. bu nedenle birkaç entry'yi değerlendirmek istedim.

    1: "insanı boşuna yoran bir eylemdir, onun yerine yüksek tempo yürüyün" denmiş. size bi epoc nedir v02max. nedir newton'ın hareket yasalarının 1. ve 3. maddesi nedir araştırın derim. nabzınızı ne kadar çok yükseltip düşürürseniz o kadar çok oksijen tüketirsiniz, ne kadar çok oksijen tüketirseniz o kadar çok kalori yakarsınız. ne kadar çok kalori yakarsanız o kadar çok yağ yakarsınız. o koca götünüzle 30 dakika yürüdüğünüzde bunların hiçbiri olmaz. ayrıca fizik kuralları da böyle söyler: cisme bir dış kuvvet etki etmedikçe, cisim hareket durumunu korur. yani siz isterseniz 10 saat yürüyün, nabız belli bir seviyedeyken hiç değiştirmezseniz vücut ona adapte olur yağ yakmazsınız. çözüm: hiit.

    2: "koşmak kalbe zarar verir, ben 1 yılda yürüyerek 80 kilo verdim." denilmiş. sen 1 yılda buradan mars'a yürüsen yine 80 kilo veremezsin, onu geç önce. kalbe zararlı olan şey yediğin içtiğin kola cips ekmek makarna pilavdır. koşmak değil. ne kadar çok nabzı yükselten kardiyovasküler egzersiz yaparsanız; bu kalp kaslarının ve iç hacminin o kadar güçlenmesine neden olur. bu sayede, sizin o sikik kalbinizin 3 seferde gönderdiği kanı tek seferde gönderir vücuda. nabzınız stabil kalır; sürekli düşüp yükselmez. o kadar güçlenir yani. bunlar hep kardiyovasküler egzersizlerle olur. ha sen 250 kilosundur zaten istesen de koşamazsın. o kiloda olan biri de o 80 kiloyu diyetle vermemiştir, adam sikmeye çalışmayın burada. çözüm: madde 1

    3: "koşmaktansa nabzı yükselten yürüyüşler yapın, ama nefes nefese kalmayın. böylelikle yağ yakarsınız denmiş" geçin onu, 25 dakika hiit yapın. nefes nefese kalın. bu sayede daha çok oksijen tüketecek ve daha çok yağ yakacaksınız. üstelik bu yağ yakımınız anlık olmaz 48 saate kadar çıkar. amk koşmaya eriniyosunuz ha bire yürüyün diyorsunuz. tosbalar bile sizin kadar hevesli değil yürümeye.

    4: "vücut 15 dakikada yağ yakmaya başlar denmiş" vücut 15 dakika sonra yağ yakmaya başlamaz. vücut önce var olan enerjiyi harcamaya meyillidir, siz düşük karb. tüketir glukoz depolarınızı fazla doldurmazsanız çok daha kısa sürede onu tüketip yağ yakımına geçecektir. yani öyle kesin bir kural yok 15 dakika sonra yağ yakarsınız diye. karb. tüketimini düşük tuttuğunu sürece vücut enerjiyi yağlarınızdan karşılar, bu da spora başladığınız ilk 5 dakikada yağ yakımına başlayacağınız anlamına gelir.

    5: "kilo vermek için koşmayı bilmem ama kilo vermek için karbonhidratı kesmek tehlikelidir, zira vücudumuzun yakıt deposunu boş bırakırsanız proteinlerizi ve kaslarınızı yakarsınız" denmiş. vücudun tek enerji kaynağı karbonhidrat değildir, yağlar/ketonlar da baya baya enerji kaynağıdır. üstelik 1 gram karbonhidrat 4 kaloriyken 1 gram yağ 9 kaloridir. yani enerji kaynağı olarak yağları kullandığınızda daha çok kalori harcar daha çok yağ yakarsınız. daha geniş açıklama için keton'ları ketojenik diyeti araştırın.

    6: "hafif tempo koşun denmiş." hafif tempo koşmayın. bu tip koşular size sadece kondisyon kazandırır, yağ yakamazsınız. sürekli yağ yakımı için nabız değişkenliği gerekir. bu da ancak hiit ile mümkündür. sürekli uzun yürüyüşler (newton'ın hareket yasalarının 1. ve 3. maddesine bakın) bir zaman sonra vücudunu eylemsizliğe sokacaktır ve ve zaten düşük olan yağ yakımınızı durduracaktır.

    7: "son derece zararlı bir olaydır. koşmayın, nefessiz kalıp ölebilirsiniz. kalp hızınız artar ve yığılıp kalırsınız. " denmiş. madde 2'de açıklamıştım: "ne kadar çok nabzı yükselten kardiyovasküler egzersiz yaparsanız; bu kalp kaslarının ve hiç hacminin o kadar güçlenmesine neden olur. bu sayede, sizin o sikik kalbinizin 3 seferde gönderdiği kanı tek seferde gönderir vücuda. nabzınız stabil kalır; sürekli düşüp yükselmez. o kadar güçlenir yani. bunlar hep kardiyovasküler egzersizlerle olur." siz ömür boyu spor yapmayıp komüş gibi karbonhidrat tüketip alkol kullanıp sigara içerseniz damarlarınıza giden damarlar ağzına kadar trigliserid dolar, sizi merdiven çıkarken bile kaplten öldüren şey o olur. koşuyorsunuz diye ölmezsiniz. ha spor yapan kimse ölmüyor mu, tabii ki ölüyor. bunun genetik faktörü de var. sağlıklı beslendiniz sağlıklı yaşadınız diye kalp krizi geçirmeyeceksiniz demek değildir bu. ama "koşmayın nefes nefese kalır ölürsünüz" demek de mallıktır. sizi asıl öldüren gırtlağınız.

    bu entry'lere benzer saçma entry'ler vardı ama genel anlamda bunlar açıklayıcı olur kanaatindeyim.

    not: yazdığımı tekrar okumak zor geldi, yazım hatası varsa şimdiden özür dilerim.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap