8 entry daha
  • evet. temel parçacık daha küçük kütleli başka bir parçacığa ve o da ara ya da aracı bir parçacığa dönüştüğüne göre parçacık bozunumunu daha basit nasıl anlatabiliriz?

    herneyse. konu başından beri yaradılış teorisinin savunucuları tarafından bile maddenin aslında hep var olduğunun kabul edilmek zorunda kalındığı ile ilgiliydi. yani büyük patlama dediğimiz şey bile yoktan değil primeval atom adı verilen şeyin patlaması sonucu oluşuyordu. madde-enerjinin korunumu kanununu teşkil eden bileşenlerin sadece şu an içinde yaşadığımız evrenin oluşumu sırasında değil, büyük patlamanın öncesinde de paralel bir benzerlikle var olduğunu söylemek içindi. bu kadar basit. çünkü büyük patlamanın neden "ol"duğunu kanıtlayabilen henüz kimse çıkmamıştır. bunun dışında zaten büyük patlama dediğimiz şeyin olmuş olduğunun kesin bir kanıtı da aslında yoktur. evrenin sürekli genişliyor oluşundan yola çıkılarak bazı vargılara ulaşılmıştır. ama bu olayın kesin bir ispatı ortaya atılsa bile, evrenin yoktan var olmadığı gerçeği değişmemektedir. çünkü mutlak boşluk, mutlak yokluk diye birşeyin varlığı gerek big bang teorisindeki patlamadan önceki tekillik anında, gerekse sonrasında fiziken söz konusu olamamaktadır. maddenin görülmediği yerde enerji olduğu, varken yok olmadığı ve yoktan da varolmadığı tezi yaradılışçı tezlerde bile kabul edilmek zorunda kalınmaktadır.

    <<madde-anti madde tartışmasının 2 ağustos 1932'de kaliforniya teknoloji enstitüsünde çalışmakta olan carl anderson isimli bir genç araştırmacının, elektron ile aynı kütlesi olan negatif yük yerine pozitif yüklü bir taneciği keşfetmesi ile ortaya çıktığı söylenebilir. anderson buna pozitron adını verdi. bu yeni taneciğin antimaddenin ilk parçacığı olduğu bulgusu, kısa sürede ona 1936'daki nobel armağanını kazandırdı. daha sonraki araştırmalar gösterdi ki, pozitron, bir özellik dışında tıpkı pozitif bir elektrondan beklenebilen davranışları göstermekteydi. bir pozitron adi bir elektron ile çarpıştığında, ikisi de mikroskobik bir patlamayla kaybolmakta ve bütün bu parçacıkların enerjisi x ışınına dönüşmekteydi>> *

    *trefil, james, bilim teknik dergisi, ocak 1982 sayısı, s. 16, çev. f.görgülü, (science, 1981)

    şimdi bu pozitron denilen şey aslında antielektrondur, yani elektronun karşıt unsurudur. bu aynı zamanda, atomu oluşturan alt parçacıkların da diyalektik karşıt unsurları olduğunu göstermiştir. bu da, antimadde-madde reaksiyonunun, aslında evrene ilişkin genel bir diyalektik sürece, birbirine karşıt unsurların, gerek madde, gerek atom altı parçacık ve enerji bağlamında söz konusu olduğu, diyalektik materyalizmin ortaya koyduğu tez-anti tez bağlamına kapı aralamaktadır.

    büyük patlama sırasında ortaya çıkan madde ve antimaddenin neden şu anda aynı nicelikte olmadığı sorgulanmaktadır. işte bu noktada da üçüncül başka bir oluşumun varlığı dillendirilmektedir. bu oluşumun ne olduğu bilinmemektedir. bu oluşumun toplamına karanlık madde ve karanlık enerji gibi kavramlarla ulaşılmaya çalışılmaktadır. çeşitli tezler öne sürülmekte, türlü türlü şeyler uydurulmaktadır. henüz bu toplamın da ne olduğu aslında kesin olarak bilinmediği halde, burada bu üçüncül unsurun varolması gerektiği mantıksal olarak fizikçilerin denklemlerine bir tutarlılık unsuru olarak eklenmektedir. bu üçüncül toplamın gerçekte nelerden oluştuğu bilinmemektedir ancak bu noktada diyalektik materyalizmin tez antitez sentez bütününe mantıksal bir sonuç olarak ulaşıldığı da aşikardır.

    (bkz: evrenin yoktan var olmadığı gerçeği)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap