8 entry daha
  • sayısal uçurum farklı sosyo-ekonomik düzeylere sahip bireyler, haneler, iş çevreleri, ülkeler ve coğrafi alanların internet başta olmak üzere yeni iletişim teknolojilerine erişimleri arasındaki farka, uçuruma dikkat çeken bir kavramdır.

    kavram cinsiyet, gelir, ırk ya da coğrafi konum faktörleri bazında, internete erişim ve internet kullanımındaki farklılıkları anlatır. genellikle sadece fiziksel erişim meselesine indirgenir. o araçlara sahip olunca yapılacaklar, onları verimli kullanma yolları ve participation mevzusuna hiç girilmez.

    g8 ülkelerinin “herkes için dijital fırsatlar” raporunda da sayısal uçurumun önemine değinilerek:
    - dijital uçurumun mevcut sosyo-ekonomik eşitsizliklerin bir yansıması olduğu belirtilmektedir.
    - yetersiz altyapı, yüksek erişim maliyetleri, uygunsuz ya da zayıf politikalar, telekomünikasyon ağları ve hizmetlerinin sağlanmasındaki eksiklikler, yerel olarak oluşturulan içeriklerdeki eksiklikler, bilgi-yoğun (information-intensive) faaliyetlerden ekonomik ve toplumsal yarar sağlama yeteneğindeki dengesizlikler sayısal uçurumun göstergeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

    avrupa birliği eylem planları incelendiğinde; sayısal uçurumun nedenini beceriksiz/yetersiz insanlara bağlama eğilimi göze çarpar. yani sebep sömürü düzeni değil, gerizekalı insanlardır. eeurope 2002 eylem planı'nda şöyle diyor mesela:
    “sayısal uçurum sosyo-ekonomik statü, coğrafi lokasyon, eğitim seviyesi ya da fiziksel, duygusal ya da bilişsel yönden yetersiz insanların neden olduğu bir engeldir.”
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap