232 entry daha
  • türkiye daha önce büyümeyen, sefil bir ülkeydi. ak parti gelince bir anda dünya lideri oldu o yüzden ekonomik kriz olmaz, mümkün değil. (bkz: yersen)

    büyüme?

    büyümenin ne demek olduğunu anlamanız ve daha sağlıklı yorum yapmanız için dünya örnekleriyle burayı okumanızı öneririm; yoksa anlaşamayız (bkz: türkiye'nin dünya ekonomi liginde 19.luğa düşmesi/@smokinle kopruden atlayan adam)

    dolar üzerinden olmasın ne demek? kur oynayınca hayatınız değişiyor, ülkeye bir sürü dolar ile alınmış ithal mal giriyor, ihracatimizin bile %60 civari ithal mallardan işlenmiş ürünler. sokakta çıkıp aldığımız birçok şey ithal, tarımda dahi ithal ürün alıyoruz. ki başka ekonomilerle karşılaştırdığımız için tabi ki dolar bazında olacak, alçakgönüllülük ayağına %45 demeye gerek yok, 3 kat ise 3 kattır bu kadar. o katların altında yatanları saklamak için alçakgönüllülük ayağına cinlik yapmaya gerek yok.

    bunun ardından karar verin; hacmi büyük hindistan gibi bir ülke olmanız mı daha iyi, yoksa belçika gibi daha küçük ekonomi olup eşit dağılmış ekonomi ve hayat kalitesi yüksek bireylere sahip olmak mı?

    türkiye zaten büyüyordu. büyümek zorundaydı (anlattığım trendden dolayı). ondan bir önceki 10 yıllarda da 2,5 katlarına çıkmıştır. ak parti'nin yabancıya kucak açması, yabancı sermayeyi yerli ile bir tutup (dünyada görülmez-ülkeyi satmak demektir) sıcak para getirip, yatırımla artırınca, değerleri satınca 3,5 katına çıkmıştır. normaldir. o kadar para girince belki 10 katına çıkmamız lazımdı ama aradaki fark nereye gitti bilemiyorum.

    ak parti nasıl başarılı politika yapıyorsa "köprü yapıyoruz" diyor, bizim halk boğaziçi ve fsm köprülerini görmezden geliyor, sanırsın türkiye'ye daha önce köprü yoktu veya köprüler gökten inmiş. gene bu ülke yaptı. çok da önemli mesele değil zaten. somali değildi ki türkiye. görmesek inanacağız; nasıl anlatıldıysa türkiye 2002'den önce sefilmiş gibi.

    büyüme;

    1980-1990 arası 68'den 160'a çıkmıştır (2,35 kat)

    1989-2002 arası 107'den 232 milyar dolara çıktı (ekonomik kriz içermesine rağmen).

    http://data.worldbank.org/…mktp.cd/countries?page=2

    12 yıl (dile kolay) dünyadaki her ülkeninki büyüdü zaten. enflasyon sadece türkiye'de yok, fiyatlar hep artıyor dünya çapında, rakamın şişik gözükmesi doğal. mesele senin alım gücündür.

    2002-2014 milli hasılalar:

    ---ülke----------2002 yılı-----------------2013 yılı----------(aradaki fark)

    azerbaycan = 6 milyar dolardan - 77 milyar dolara - ( 12,83 kat)

    afganistan = 4 milyar dolar - 20 milyar dolara - (5 kat)

    arjantin = 123 milyar dolar - 611 milyar dolar (5 kat)

    arnavutluk = 3 milyar dolar - 13 milyar dolara - ( 4,3 kat)

    belçika = 252 milyar dolar - 508 milyar dolar - ( 2 kat)

    .
    .
    .

    kolombiya = 97 milyar dolar - 378 milyar dolar (3,9 kat)

    kongo = 8 milyar dolar - 14 milyar dolar - (1,75 kat)

    .
    .
    .

    almanya = 2 trilyon dolar - 3 trilyon 634 milyon dolar ( 1,8 kat)

    kenya = 13 milyar dolar - 40 milyar dolar ( 3,07 kat)

    .
    .
    kaynak: http://data.worldbank.org/…mktp.cd/countries?page=2

    diye devam edebiliriz. büyüklü küçüklü birçok ülke koydum, kongo, kenya falan bile var el insaf. geri zekalı değilsen büyür zaten ekonomin. özellikle genç nüfusun var ve yüksek nüfusun varsa daha büyük rakamlarla büyüyor tabi ki.

    farkedersek dünya şartları gereği ve zamanla paraların değer kaybetmesinden dolayı (ekonominin doğal durumu) rakamlar büyüyecektir. mesele alım gücü, halkın kişi başı diye gözüken ortalamasının adaletli dağıtılmasıdır. bunlar seni büyük, güçlü ülke yapar.

    kime ne anlatıyorum ki ben? 10 senedir kalkıp biri şu adamların ekonomik verileri böyle kullanmasına çıkıp tv'de çatır çatır cevap vermedi. ekonomi büyüdü deyince susuyorlar. hangi iktidar olsa bu kadar özelleştirmeyle, bu kadar nüfusla eşek değilse yapardı, hatta arada yok olan paralar, rezalar falan olmasaydı belki 5'e katlardık değil mi?

    sonuç olarak ekonomik kriz çıkma ihtimalini değerlendirmiştim ama bazıları sayıları eğip bükünce uzun yazmak durumunda kaldım, kriz ihtimalini bu konunun önceki entrylerinde değerlendirmiştim, daha sakin, gürültüsüz orada tespitler var. (bkz: 2015 ekonomik krizi/smokinle kopruden atlayan adam) özet: kendi ekonomimiz bizim elimizde değil, biat etmezsen ekonomi iyi olmaz.

    tamam iktidarsınız hoş, seçiliyorsalar diyecek bir şey yok, belki yabancılardan nefret edip yabancılar sayesinde büyüyecek kadar kafanız karışık ama şu kandırmaya çok müsaitlik veren ekonomik verileri eğip büküp, alçakça kullanıp prim yapmak tahammül derecelerimi zorlayan bir ayıp.

    edit: usd bazında elbette kriz var. #89221643
    ben tl bazında değerlendirdim, fakat yıllar sonra anlıyoruz ki asıl dikkate alınması gereken usd bazındaki büyüme-küçülme.
1631 entry daha
hesabın var mı? giriş yap