455 entry daha
  • "bana göre -freud'un- psikolojisi olabildiğince feminendi. bunun ipuçlarını biyografisinin yazarı olan öğrencisi ernest jones'un "hanımköylü" olarak tanımladığı karısına karşı bağımlılık raddesine varan olağanüstü bir tekeşlilik isteğinde görebiliyorum. günlük hayatında freud'u bir baba olarak düşünemiyorum. odipus dramasını gerçek anlamıyla deneyimlediğini düşünmüyorum. yalnızca, dante'nin de bir yerlerde yazdığı tabiri kullanırsak fikir annesiydi."

    "hayır, freud'un görüşü hümanist değildir. bu tabiri kullanmamıza izin veren hiçbir şey yok. ancak hoşgörülü ve ılımlıdır. sözcüğün günümüzde edindiği nahoş anlamlara rağmen insancıldır diyelim. ancak ilginçtir ki, ilerici değildir. ne içkin bir özgürlüğe, ne bilinçliliğe ne de kitlelere inancı vardır. bu bakımdan freud şaşırtıcı bir şekilde burjuva katmanının etik anlayışından ayrılır."

    "freud'un niyeti psikanalizi günümüz için bir namus el kitabına dönüştürmek değildir. jung'dan ve jung'un şaşırtıcı bir şekilde katolik ve hatta protestan çevrelerde sanki pagan bilgeliği veya kocakarı büyücülüğü tanrı'ya giden yolları yeniden açabilecekmiş gibi rağbet gören dindarlığından olabildiğince uzaktır." (lacan- dinin zaferi)
1274 entry daha
hesabın var mı? giriş yap