8 entry daha
  • bu belge ekonomi bakanlığına bağlı, ihracatçı birliklerince verilerek ithalatçının eşyaya ilişkin vergileri teminatla gümrükten almasını sağlar. tabi belirli şartları yerine getirmesi koşulu vardır, bu ithalatlara ilişkin ihracat yapması gerekiyor vs vs.
    milyon dolarlık beyannameler düşünüldüğünde ve tahakkuk eden vergiler astronomik olduğunda bu sistemin iyi takibinin yapılması gerekir. mesela tekstil eşyasının vergileri epeyce yüksektir. vergi kalemleri; gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, damping vergisi, kdv' dir ve oranlarda düşük değildir. bu belgeyle sadece teminat vermek suretiyle 1 milyon tl'lik cif bedele sahip tekstil eşyasının -destekli atıyorum- toplam vergi tutarı 600 bin tl tutarındayken %10 teminat vererek vergisiz eşyayı yurtiçine sokabiliyorsunuz. devamında ise eşya işlem görmek kaydıyla ihraç edilerek verdiğin teminatı geri alabiliyorsun.
    ancak benim asıl bahsetmek istediğim mevzu bu sistem değil, bu sistemin işleyişinde ki aksaklıklar, belki kasıtlı suistimallerdir. dahilde işleme izin belgesini (diib) veren birliklerin -ki politika olarak ekonomi bakanlığıdır- bu sistemin işleyişini, izni alan firmaları gerektiği kadar araştırmadan izin vermesi neticesinde dahilde işleme rejimi suistimal edilerek devlet milyonlarca lira gelir kaybına uğratılıyor. bunun cezası elbette var ancak firma sahibini ya da daha doğrusu imza dahi atmayı bilmeyen adamı firma sahibi olarak masa başına koyan esas firma sahibini bulabilirsen. cezai işlem, geçen seneye kadar kaçakçılıkla mücadele kanunu içerisinde yer alırken geçen sene yapılan değişiklikle gümrük kanunu içerisine kondu ve yapılan işlemler idari işlem olarak sonuçlandırılıyor. belge alındıktan sonra denetim mekanizması gümrüğe geçiyor ancak gümrüğe de yapılacak çok birşey bırakmıyor. çünkü firma yasal süresi içerisinde ithalatı yapıp voleyi vurduktan sonra gümrük ihracat süre sonuna kadar işlem yapamıyor.(denetim için birkaç yöntem var tabi ancak atlanabilirliği yüksek olduğundan ve burası yeri olmadığından bahsetmiyorım)haliyle firma bu süreye kadar eşyayı da yurtiçine sokarak, firmayı da el değiştirerek bütün izlerini kaybettiriyor. sonra gümrük idaresi cezai işlem yapmak üzere köylüyü arıyor işin açıkçası ve yaptırım adına tek adım bile atılamıyor. bu işin çözülmesi adına ekonomi bakanlığı diib'leri vermeden belirli şartları yerine getirebilmiş firmaları ayırt etmesi gerekiyor diye düşünüyorum. daha birçok şart konulabilinir ve eksiksik yerine getirilmesi sağlanır. birde var olan şartlar sağlayamayan firmalara belge izni veren birliklerin denetiminin de yapılması gerekir. çok lakayt izin verildiğini düşünüyorum. kabataslak aklıma geldiği gibi yazdığım kadarıyla durum böyle.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap