aynı isimdeki diğer başlıklar:
37 entry daha
  • artık 3d studio max'i bırakmama sebep olan program. öncelikle bunun en büyük sebebi max'in hantallığı oldu benim için.

    ara yüzü konusunda söylenilenler ilk başta doğru gelse de özellikle kısa yollarına alıştıktan sonra, 3ds max'ten daha hızlı modelleme imkanı sunuyor. pencere bölebilme ve özelleştirebilme konusu ise ayrıca büyük bir artı. hazır konuya girmişken 3ds max'e göre avantajlarından bahsedelim:

    - kesinlikle boyutu ve hafif olması: en son sürüm max'in kurulumu 45 dk, programın açılması ise 1 - 1,5 dk sürmesi insanı delirtebiliyor (elbette ki ssd lerde çok daha hızlı olacaktır). blender'da ise kurulum 2-3 dk, programın açılması ise 3-5 sn.

    - açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması: evinizde yapmış olduğunuz bir projeyi herhangi bir bilgisayarda devam edebilmeniz (tabi sahneyi kaldırabilecek donanıma sahip bilgisayar olması lazım). projenizi yapmak istediğiniz bilgisayar, program kurulumuna izin vermeyen şirket bilgisayarı ise de sorun yok... taşınabilir (portable) versiyon blender'da mevcut bulunmaktadır.

    - kısayolların aktifliği: 3ds max'de de klavye kısayolları mevcut ama blender'ın çok daha verimli çalışmakta. kurcalayıp öğrendikçe daha iyi anlaşılacaktır.

    - birçok aracı içinde barındırması: poligon modelleme, sculpting (oyma, heykel, heykeltıraşlık ne boksa işte), animasyon, video işleme, resim işleme, oyun motoru gibi araçları, ticari kaygıları olmadığı için tek programa sığdırmışlar. autodesk ise ticari kaygılarından dolayı sculpting için mudbox, modelleme için 3ds max veya maya, video editleme için smoke gibi programları piyasaya sunmuştur. kısa bir özetle bir karakteri sculpting ile modelleyip, animasyon için remesh yapıp (düzgün poligon haline getirme) , render alıp, video işleme ile son haline getirmek için autodesk ürünlerinden 3 adet kullanmanız gerekecektir. bu üç programı ya ayrı ayrı ya da "suite" adı verilen program paketlerini satın almak zorundasınız. blender'da ise aşağı yukarı 70 mb'lık bir programı indirip tümünü bir arada beleşe yapabilirsiniz.

    - güncelleme sıklığı: autodesk gibi her sene büyük bir güncelleme yapmak yerine ayda bir veya iki ayda bir küçük güncellemeler yapması. gerçi 3ds max artık eskisi gibi büyük güncellemeler pek getiremiyor (ya da ben takip etmediğim için artık farkında değilim). blender'ın en son güncellemesiyle gelen ve benim en çok işime yarayan özelliği svg export seçeneğidir mesela. her güncellemede yeni özellikler getiriyorlar.

    - her platformda çalışması: bu özellik bir çok kişiye pek bir şey ifade etmese de, linux'un windows'a oranla render sürelerinde bariz üstünlüğü var. benim denemelerimde linux'un windows'a göre ortalama 1,5 kat daha hızlı render aldığını gördüm.

    dezavantajları ise:

    - kütüphane eksikliği: 3ds max ile gelen kütüphane blender'da yok. gerçi node editor kullanımını öğrenince blender'da malzeme yapmak çok daha zevkli hale geliyor. hele bir de procedural map olayına girerseniz o kısım ayrı bir şükela. ama zaman kısıtlamanız varsa ve bir kütüphaneye ihtiyacınız varsa blender bu konuda isteğinizi karşılayamaz.

    - eğitim videoları eksikliği: 3ds max'in eğitim videoları, blender'a göre çok çok daha yaygın. hatta büyük şehirlerde hemen her köşe başında artık max kursu varken blender kursu diye bir şeye daha şahit olamadım ben. ayrıca blender için bulunan eğitim videolarının çoğu ücretli. ha tabi bazı cg torrent siteleri bu sorunu aşmanızı sağlayabilir. daha detaylı bilgi için yeşillendirin.

    aklıma gelirse daha yazarım. ayrıca blender add-on'ları da çok iş görüyorlar. bunun için git-hub'a bakmanız yeterli olur. (örnek olarak kamera eşleme add-on'u blam çok fenadır)

    edit: http://www.blendswap.com/ sitesinde blender için çeşitli model, malzeme, brush vs.. bulabilirsiniz (k4l3m'e teşekkürler)

    hatta birkaç kaynak da benden olsun:

    - http://www.blendernation.com/ : blender ile ilgili çalışma, tutorial, add-on'ların toplandığı güzel bir site
    - cggeek : güzel blender tutorialları bulunan youtube kanalı
    - http://www.creativeshrimp.com/ : gleb alexandrov denen hayvanın sitesi... tavsiyedir.
    - http://blenderartists.org/ : blender kullanıcıları forumu.

    edit 2: ahanda video tutorial sitesi... hem de beleş: http://blenderhub.com/
248 entry daha
hesabın var mı? giriş yap