aynı isimde "mehmet akif ersoy (gazeteci)" başlığı da var
202 entry daha
  • "türk şiirindeki özcü ve modern öncülerdendir. yahya kemal biçimci modernizmin, mehmet akif özcü modernizmin (gerçeklik) kurucusudur. modern dönem türk şiiri mehmet akif ve şiiri üzerinden gelişirken, yahya kemal şiiri, tanpınar dışında kendini sürdürecek yeni mecralar bulamamıştır.

    modern türk şiiri, modernlikten doğan bir yabancılaşma yaşamadıysa bundaki en büyük pay mehmet akif karakterinin kurucu, özcü ve yabancılaşmanın panzehri sayılabilecek bir şiir, hayat ve ahlak modeli oluşturmasıdır. akif'te şiir bir davranış biçimidir. gerçeğe ait olanla şiire ait olanın sınırları iç içe geçmiştir ve sadece bu kadarı bile başlı başına poetik bir devrim niteliğindedir.

    mehmet akif ve şiirine yeni kuşakların yaklaşmasındaki en büyük ve yanıltıcı engel, ağır, resmi ve devletçi bir söylemin konusu yapılması ve bir anlamda icat edilmiş bir imgeyle bilinir hale gelmesidir. sivil bir şair olan (milletin şairi) mehmet akif, istiklal marşı şairi olması nedeniyle törenler, anmalar, ders kitapları ve resmi müfredat içinde bu karakterinden uzaklaştırılmış ve dönemsel politik jargonların malzemesi yapılarak gerçek karakterinden uzaklaştırılmıştır. kısacası sağcılaştırılmış bir mehmet akif, hayatının her döneminde idealist, özgürlükçü ve muhalif mehmet akif'in yerine konmaya çalışılmıştır. bu durum, mehmet akif'i bugünün genç okurları için giderek anlamsızlaştırmaktadır. halbuki sivil hayatta, halk katında, akif, tam da gerektiği şekilde anlaşılmakta ve değerlendirilmektedir.kıraathanelerde, berber dükkanlarında ve benzeri sivil alanlarda resmi asılan tek şairdir akif.

    akif hakkında resmi söyleme kapılmadan, ona yaslanmadan yeni, gerçek ve doğru bir sunum gerekliliği ortadadır. hem genel okur hem edebiyat okuru için akif'i sağcılaştırılmış, devletleştirilmiş ve böylece etkisizleştirilmiş, sönümlendirilmiş imgesinden kurtarmak için akif'in her kuşak tarafından yeniden keşfedilmesi gerekmektedir.

    bu sığ, resmi, sağcılaştırılmış ve köylüleştirilmiş akif portresinin dışında kendi derin gerçeği içinden bakıldığında:

    akif bir entelektüeldir.

    hayatı boyunca çocuklarının sorunlarıyla da uğraşmış çileli bir babadır.

    halk adamıdır.

    protest ve muhalif bir şairdir.

    yoksulların ve ezilmişlerin sözcüsüdür.

    hep sıkıntı ve borç içinde yaşamasına rağmen şöhret, para ve iktidarla hiç ilgilenmemiştir.

    düşüncelerini ve sanatını ideallerinin dışında hiçbir şeyle takas etmemiştir.

    şiir her şey değildir. bir şeydir ve o kadarıyla değerlidir. şiir de bir yere kadar denebilecek tavrıyla şiirin gerçek yerini işaretlemiştir. akif muhteşem bir adam. gerçekten ve gerçek bir adam."

    osman konuk
403 entry daha
hesabın var mı? giriş yap