7 entry daha
  • en doğru renkleri veren monitör paneli türüdür. nedense türkiyedeki teknoloji marketlerde ips panel monitör var mı diye sorarsanız reyon görevlisi size boş gözlerle bakacaktır. profosyonel olarak grafik, animasyon veya kurgu işi ile ilgileniyorsanız kesinlike ips panel kullanmanız gerekir. nice x photography sayfası sahip arkadaşımız bile ne olduğunu pek bilmemekte. bir monitörün doğru renk vermesini sağlayan en önemli faktör panelin kaç bit olduğudur. hem tn panel hem ips panel monitörler farklı bit sayısına sahip olabilirler ancak ips paneller her açıdan ayni kalitede görüntü verirler. ortalama 178 derecelik bir görüş açısına sahiptir. tn panel bir monitör ile çalışırken en doğru açıdan bakabilmek için adeta bir heykel gibi durmanız gerekir. siz sabit dursanız bile ekranın ortası ve alt köşesi arasında fark oluşabilir. ayrıca ips paneller çok daha az yansıma yaparlar. piyasada e-ips, s-ips, h-ips, p-ips gibi birçok farklı seçenek var. bunların içinde en ucuz ve en yaygın olanı e-ips paneller. ayni boyuttaki tn panel bir monitörden çok az bir farkla bu tür bir monitör alabilirsiniz. en pahalı olanları da genellikle p-ips paneller. bunların fiyatı genellikle ayni ebattaki bir monitörün en az iki katı kadardır. amatör ya da yarı profosyonel olarak doğru renkleri görmeye ihtiyaç duyduğunuz bir iş ile ilgileniyorsanız e-ips işinizi fazlasıyla görecektir. srgb renk gamut'unu %97 civarında doğru olarak verir ki bu oldukça yeterlidir. yok ben %100 istiyorum derseniz p-ips panel bir monitöre ihtiyacınız var demektir.

    e-ips'in ucuz olmasının sebebi 6 bit + afrc (bkz: advanced frame rate control) olmasıdır. yani gerçek 8 bit değildir. ayni şekilde bazı paneller 8 bit, 8 bit + afrc veya 10 bit olabilirler. fiyat ve kalite bit sayısı ile doğru orantılıdır. ips türü olarak en sık karşılaşılanları örnek olarak verdim. eğer farklı bir tip ips panel görürseniz, ki birçok türü mevcut önemli olan kaç bit olduğudur.

    siyah başarısı tn panele göre inanılmayacak kadar fazladır. ilk kez ips panel monitöre bakınca tn panellerde gösterilen siyahın ne kadar iğrenç bir renk olduğunu anlarsınız.

    son olarak oyuncular için uygun değil geyiğine gelmek istiyorum. belki bundan 5 yıl önce tepki süreleri daha kötüydü ama şu an çoğunun tepki süresi 10 ms'nin altında. eğer pro gamer değilseniz çok dert edeceğinizi sanmıyorum.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap