6 entry daha
  • ingilizce dysgraphia.
    bazı belirtileri:
    - kısa şeyler yazarken parmaklarda kramp
    - yazı yazarken vücut, kol, ve bileği tuhaf pozisyonlara sokmak. örneğin kolu büyük harf l şekline getirmek
    - yazı yazarken fazla silgi kullanacak kadar hata yapmak
    - büyük olması gereken harfleri küçük, küçük olması gereken harfleri büyük yazmak
    - harflerin bazısının diğerlerinden daha küçük ya da büyük boyutta yazılması
    - bir kitaptan/tahtadan bakıp yazarken kitaba/tahtaya sık sık dönmek
    - kelimeler arası boşlukları yanlış kullanmak ya da belirgin derece farklılıklar olması (bir boşluğun çok açık, diğerinin çok dar olması gibi)
    - düşünceleri kağıda dökerken zorlanmak, bazen düşünülen kelimeden farklı bir kelimeyi yazmak
    - yazı yazarken kol ve/ya da bilek ağrısı

    belirtilerin hepsi olacak diye bir şey yok tabii. olası nedenlerinden biri kafaya darbe olarak görülüyor. disgrafi olan insanlar genelde diğer bazı motor skills'de problem yaşar. ayakkabı bağlamak, örgü örmek gibi.

    farklı versiyonları olabiliyor. böyle bir rahatsızlığın olduğunu ve bende hafif bir versiyonu olduğunu 20li yaşlarımda öğrendim. kendimi bildim bileli yazı yazmaya başladıktan en fazla 2-3 dakika sonra kolum ağrımaya başlar. fiziki olarak güçsüz sanırdım kendimi, meğer disgrafiymiş. okulda ne zaman tahtaya bir şey yazmak için kalksam yarısında ağrıdan yazamıyordum. (ve bir öğretmen neredeyse benimle dalga geçiyordu. öğretmenlerimizin bazıları disgrafi ne bilmeyecek, göremeyecek kadar cahil.) yazı yazmaya başladıktan sonra kafamı neredeyse masaya değecek kadar indiriyordum, dik durarak yazı yazmak kolumu daha da ağrıtıyordu sanki. pratik sayesinde normal el yazım çok düzgün olduğu halde mola vermezsem 6-7 cümleden sonra el yazım kötüleşmeye başlıyor. düz kağıda hala aynı çizgide yazamam. en sık olan diğer bir problem de yanlış yazmak. dilbilgisi kurallarını iyi bilmeme rağmen sık sık hata yapıyorum. bazen düşündüğüm kelimeden farklı kelimeler yazıyorum, ya da bir kelimeyi yazmayı unutuyorum. hiçbir zaman tam olarak geçmiyor, etkileri azaltmanın yolu pratik.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap