7 entry daha
  • faiz paranın kirasıdır. faizin yükselmesi kira artışı anlamına gelir, faizin düşmesi de tam tersi. şu an abd'de beklenen faizlerin artış sürecine girmesidir. yani mecazi anlamda doların kirasının artması beklenmektedir. kirası yükselen emtianın değeri de otomatik olarak artar. pahalı evin kirasının yüksek olması gibi. türk lirasında ise beklenen siyasi baskıyla faizlerin düşeceğidir. yani kira geliri azalacaktır. kira geliri azalan emtianın da otomatikman değeri düşer.

    şu anki yükselişin sebebi budur. farklı şartlarda farklı sebeplerden dolayı düşüp çıkabilir, zamanı gelince değerlendiririz.

    eyyorlamam bu kadar.

    edit: faizler düşükken neden çıkıyordu diye soranlar olmuş, zaten farklı şartlardan farklı oynamalar olabilir, zamanı gelince değerlendiririz demiştim, çünkü yazarlar genelde basit anlatım talebinde bulunuyor.

    biraz daha açıp olayın farklı yönlerini de yazayım o zaman isteyenler için,

    mb bankasının temel görevi fiyat istikrarıdır. ülkemizde girdi fiyatları ağırlıklı olarak dolar cinsinden olduğundan, mb dolaylı olarak kuru da takip etmekte, politikasını enflasyon üzerinde etkili olan kur seviyesini de göz önüne alarak yapmaktadır.

    her ne kadar serbest kur rejimini benimsesek de kur seviyesi ciddi biçimde enflasyonu tehdit eder hale geldiğinde mb'nın elinde iki adet silah bulunur,

    1. olağanüstü toplanıp faiz artırmak,

    2. piyasaya müdahele edip dolar satmak.

    eğer siyasi baskı yaparak bu silahlardan birini mb'nın elinden alırsanız (şu an dolar kaç olursa olsun siyasi baskı sebebiyle erdem başcı'nın olağanüstü toplantı yapıp faizleri artırma seçeneği masada yoktur.) piyasada bir tl. tecavüzünün önünü açmış olursunuz. çünkü herhangi bir sert faiz artışında iflas edecek bu tecavüzcüler şu anda böyle bir seçenek olmadığından keyifle eylemlerine devam etmekte, mb'nın piyasaya dolar sürmesi için uygun ortamı oluşturmaktadırlar. yakın bir zamanda beş milyar dolarlık müdahaleye rağmen yükselmeye devam eden kurun ardından yapılan sert faiz artırımı sonucu büyük zarar yazan tecavüzcüler şu anda acısını çıkarmakla meşguller. amaçlarından biri de 2.40 - 2.45 aralığından dolarlarını satan vatandaşlarımıza 2.50 üzerinden geri satmak. (döviz mevduat hesaplarını takip edin)

    bu sebeple mb'nın piyasaya müdahale etme seçeneğini kullanmamasını, bekleyip 2.60 - 2.70 seviyelerinde olağanüstü toplanıp faiz artışı yapmasını umuyorum. ama seçim öncesi o seviyelere yaklaşan bir kurun da hiç istenmeyen bir durum olduğu ortada olduğundan önce disponibilite oranı ile ateşi düşürmeyi deneyecektir.

    aslında şu an beş cent satmadan tek ve en kısa çözüm cumhurbaşkanı'nın çıkıp "her ne kadar düşük faiz istesek de, gerektiği koşullarda faizleri artırma seçeneği mb'nın elindedir," demesi ki bunun olma ihtimalini çöldeki kutup ayısına sormak lazım.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap