1 entry daha
  • dünya üzerindeki en görkemli yapılardan biri.

    yapımında 6000'den fazla işçinin çalıştığı, 7 yılda tamamlanan yapının; yalnızca iç dekorasyonu tam 18 ay sürmüş. 20'den fazla bulgar sanatçı iç dizaynında görev almış. toplamda 14.186.000 leva'ya malolmuş.

    sadece merkezindeki toplantı alanında 500 metrekare mozaik işleme bulunan yapı; açılışının ardından hiç kullanılmamış.

    yapı, lokasyon olarak buzluca dağı'nın zirve noktasında yer alıyor. ulaşımı doğal olarak zor. fakat bu lokasyon avantajı, yapıya inanılmaz bir görkem kazandırmış. yapının giriş yönü ve merkez noktası görsel güzellik katmak için müthiş açılandırılmış. uzay gemisini andıran yapının çevresini kaplayan balkonlarında akla ziyan bir manzara var.

    ayrıca yapının yanında küçük bir kulesi de bulunuyor. 70 mt uzunluğundaki bu kulenin uç noktasında çift tarafa bakan 12 metre büyüklüğünde iki yıldız mevcut. kule tamamen camla kaplanmış.

    1989'da bulgar komünist partisinin yönetimi bırakmasının ardından yapı tamamen atıl hale gelmiş. 2011 yılında ise devlet, yapının mülkiyetini bulgar komünist partisine tekrar vermiş. fakat sanıyorum hala bir anlaşma sağlanamamış yapı ile ilgili olarak.

    günümüzde yapıyı her sene haziran sonunda 30-40 bin komünist ziyaret etmeye devam etmekte.

    fakat bugün yapı çok kötü bir halde. vandallar ve yağmacılar yapının her yerini kırıp dökmüş, spreylerle her yerine yazılar yazmış.

    böylesine güzel bir yapının gözden çıkartılması, hangi ideoloji veya amaca hizmet etmiş olursa olsun çok üzücü.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap