• alınan bir duyuma göre aslen bir ingiliz amiraliymiş bu. sonradan ingilizlerle arası bozulup türk korsanların saflarına katılmış.

    1585'te ispanya'ya ait, afrika açıklarındaki kanarya adaları'nın en kuzeydoğuda olanını, lanzarote adası'nı zaptetmiş, 300 esirle cezayir'e dönmüştür.

    1617'de portekiz'in afrika açıklarında bulunan nefis şaraplarıyla ünlü madeira adası'nı zaptetmiş, 1.200 esir alarak, üssü olan cezayir'e dönmüştür.

    daha sonra murat reis faaliyet ve teşebbüs alanını genişletmiş, kuzey atlantik'e seferler düzenlemiştir.

    murat reis'in en ünlü seferi 12 kadırgadan oluşan filosu ile yaptığı 1627 izlanda seferidir.

    manş denizi'nden kuzey denizi'ne geçerek danimarka ve norveç kıyılarını bombardıman eden türk amirali 1627 yılının 20 haziran günü kuzey kutup dairesi'ne erişerek izlanda kıyılarına demir atmıştır. türkler 16 temmuza kadar tam 26 gün izlanda'ya hakim olmuş 400 esir ve büyük ganimetle 12 ağustos'te cezayir'e dönmüştür. 5.000 kilometreden uzun olan izlanda-cezayir dönüş yolu 27 günde alınmıştır.

    bu seferde türklere esir düşüp cezayir'e getirilen olaf egilson adındaki bir rahip sonradan kurtularak izlanda'ya dönmüş ve murat reis'in seferini izlanda dilinde bir kitap olarak kaleme almıştır.

    diğer türk korsanları için (bkz: türk korsanları/@matarama su ko)

    muratreis adlı denizaltının adı da bu korsanın hatırasına hürmetendir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap