10 entry daha
  • kibrit fabrikasında çalışan finlandiyalı kızın hafif dramadatik, biraz gerilimli hikayesi. proletarya üçlemesi'nin son filmi olarak çekilmiş ve yönetmeni de özellikle la havre ile tanıdığımız aki kaurismaki.
    izleyeceğim film hakkında hiçbir şey bilmemek için çırpınırım genelde, spoiler düşmanıyım. bu filmin yönetmeni, yapım yılı, hikayesi vs. hiçbir bilgim yoktu izlemeye başlarken. 80'lerin sonu, 90'ların başı konu edilen yeni bir yapım olabileceğini düşündüm. yani bu pek yürünen bir yol ya, olabilir dedim. hatta, sanat yönetmeni kimse harika iş çıkarmış, finlandiya'da bir 90'lar dünyası kurmuş dedim. filmde 90'lara ait bütün çirkinlikleri görmeniz mümkün. dekorasyon, saçlar, kıyafetler, sakal/bıyıklar... öyle bir çirkinlik ki gözleriniz kanar izlerken.
    sonra filmin normal bir 90'lar filmi olduğu öğrendim. o yıllarda iiris'in yaşadıklarını istanbul'da bi kız yaşasa ne olurdu? hadi istanbul'da bi çaba vardı da daha taşra bir yerde yaşansa ne olurdu merak ettim. insan böyle karşılaştırıyor ister istemez. hesaplayan adam gibi, karşılaştıran kadınım ben de sanırım.

    ---spoiler içerir---
    tükiye versiyonunda muhtemel senaryo: fare zehrini iiris kendisi içerdi, kardeşi onu son nefesini vermeden kurtarırdı. ailesi affeder, aarne de onunla evlenirdi.
    --- spoiler bitti---

    işte fark bu ve böyle şeyler muhtemelen. bu film bu yüzden çok güzel.
    biz sorunları ortadan kaldırmak yerine kendimize eziyet ediyoruz.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap