577 entry daha
  • köpek; doğumundan itibaren insana inanılmaz derecede ilgili tek hayvandır.

    hayatında hiç orman beslemesine gitmemiş, olayın sadece kendi semtimde gördüğü kulağı küpeli köpeklerden ibaret olduğunu sananların susması gerektiğini düşündüğüm durumdur.

    2014 yılında bazı öncü derneklerin araştırmalarına dayanarak, şuan istanbul'un ormanlarında yaşayan sokak köpeği sayısı 40 bin civarındadır. bu canlılar ormanlarda tamamen ölüme terk edilmiş şekilde yaşamaya çalışmaktadır. gönüllü hayvanseverlerin; restauranttaki atık yemekleri toplayarak bu hayvanlara yemek götürmesinin dışında herhangi bir beslenme olasılıkları yoktur.

    bu hayvanların yarısı maalesef bu kışı atlatamayarak ölmüşlerdir. nasıl bir sefalet içerisinde olduklarını ormana gitmiş arkadaşlarım gayet net olarak biliyorlardır. 2 sene önce bir kış günü etraftaki fırınlardan bayat ekmekleri toplayarak (evet sadece bayat ekmek) gecenin bir yarısı orman beslemesine gittiğimizde, hayvanların açlıktan o ekmekleri nasıl yediklerini anlatmaya kelime bulamıyorum. öyle ki; ikinci ekmekleri alıp toprağa gömüyorlardı, sonra yemek için. şükrediyorum ki canını dişine takarak bu hepimizin umurunda olmadığı hayvanları besleyen gönüllü insanlar var ama yetemiyorlar maalesef.

    her belediyenin aşı ve kontrol küpeleri farklı renktedir, orman beslemesine gidildiğinde köpeklerin rengarenk küpeleri olduğunu görürsünüz. yani; tüm belediyeler, sorumluluk alanı içerisindeki köpekleri toplayarak buralara atmaktadırlar. sonuç olarak kalan 20 bin civarında köpeğe bu yaz bir 20 bin köpek daha katılarak sayı, önümüzdeki kış ölmeleri için arttırılacaktır. sizler, kendi semtlerinizdeki köpekleri besliyor, onların durumlarını takip ediyor ve bakımlarını sağlıyor olabilirsiniz. bu vicdanen sizleri gayet rahatlatıyor anlıyorum ancak sorunu çözmekten çok ama çok uzaktasınız.

    o kadar hızlı ürüyorlar ki, bir şekilde önüne geçilmesi gerektiğine inanıyorum. sen bir köpeğin annelik duygularını elinden alamazsın şeklinde avam düşünceleriniz varsa gidinde o annelerin halini ormanda görün derim. ormanda doğum yapan köpeklerin yavruları, yine diğer köpekler tarafından açlıktan yenilmektedir. kimse bana gözünle gördün mü falan demesin kalbini kırarım.

    binlerce yıldır köpekler; bizlerin sadık dostu olmuştur, bizlere hizmet etmiş ve karşılıksız sevmiştir. şimdi bu durumu hak etmemektedirler. kısacası şehrin dışı, şehrin içinden daha vahim durumdadır. çözüm üretin lan çözüm!
714 entry daha
hesabın var mı? giriş yap