• trabzon'daki hamamizade ihsan bey kültür merkezi'ne adını veren ve anne tarafından büyük dedem olan, devrinin ünlü divan şairi ve mizahçısı. gurur kaynağım.

    ***

    1885 yılında trabzon'da doğdu. trabzon rüştiyesini bitirdi. özel fransızca ve mesnevî dersleri aldı. trabzon'daki okullarda öğretmenlik yaptı. resmî trabzon gazetesinde yazarlık yaptı. istanbul'a geldi. çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. soyadı kanunundan sonra hamamoğlu soyadını aldı.1948 yılında istanbul'da öldü.

    eserleri
    43 eser yazdı. hamsinâme, şairin en ünlü eseridir. şiirlerinin toplandığı dîvân-ı ihsân, ilk kez 1928'de yayımlanmıştır.

    hakkinda yazilanlar
    hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. son çalışma, mustafa isen ve rıdvan canım tarafından "hamamîzâde ihsan-hayatı, eserleri ve dîvânı" adıyla yapılmıştır.

    kaynak - www.biyografi.net

    ***

    ayrıca "laf olsun diye" isimli, arkadaş ve dost meclislerinde yaptığı esprilerini derlediği mizahi bir eseri ve 1938 - 46 döneminin milli eğitim bakanı hasan ali yücel ile birlikte 1927 yılında yazdıkları "türk edebiyatı numuneleri" adlı bir eseri de mevcuttur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap